Economia

Sindicats i patronal firmen el pacte salarial amb una puja d’un màxim del 3% fins al 2020

L’acord també estableix un salari mínim per conveni de 1.000 euro al mes

Fixen també les bases per reformar el marc laboral amb el govern espanyol

Després de mesos de negociacions, finalment els sindicats i la patronal van signar el IV Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva(AENC) 2018-2020, que preveu un augment salarial de fins al 3% i un salari mínim per conveni de 1.000 euros al mes.

El pacte va ser segellat en presència de l’exministra d’Ocupació Fátima Báñez i la titular de Treball, Magdalena Valerio. La primera, en reconeixement al fet que va encarrilar les negociacions i, la segona, perquè les ha tancat. Amb aquesta firma, les parts es comprometren a traslladar el contingut de l’acord a la negociació de cada conveni per pactar un increment salarial del 2%, més un 1% variable. Aquest increment extra de l’1%, que se sumaria al 2% fix, tindrà en compte aspectes com ara l’evolució de la productivitat, els resultats de l’empresa, l’absentisme injustificat i altres indicadors objectius pactats en el conveni. El pacte també inclou com a novetat un salari mínim per conveni de 1.000 euros mensuals en catorze pagues, per ser assolit en l’exercici del 2020, amb una clàusula de revisió salarial pactada, entre altres aspectes.

El preacord es va tancar el 25 de juny passat, però la firma oficial no va tenir lloc fins ahir, ja que va ser sotmès a debat dels òrgans directius de cadascun dels agents socials participants en les negociacions. Així, la junta directiva de la patronal CEOE va aprovar l’acord per unanimitat dimarts passat, mentre que el consell confederal de CCOO el va ratificar dijous i abans d’ahir ho va fer el comitè confederal de la UGT, que va donar el seu vistiplau al pacte després de fer una consulta als seus delegats i afiliats.

Els agents socials van coincidir a destacar la importància d’aquest pacte, ja que arriba després d’un “llarg període sense acords” i que té per objectiu impulsar la creació d’ocupació, millorar la competitivitat de les empreses i lluitar contra l’economia submergida. Tot i no recollir obligacions, el contingut del document signat ahir per sindicats i patronal serà el full de ruta que guiarà la negociació col·lectiva en la elaboració de convenis sectorials i d’empresa en el futur.

El IV Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) 2018-2020, consta de dues parts: el pacte de negociació col·lectiva en si, de caràcter bipartit, i un annex en què els agents fixen les bases per reformar el marc laboral amb el govern espanyol.

Contracte de relleu

Entre els punts pactats per la patronal i els sindicats per tractar amb el govern en el marc del diàleg social tripartit destaca la modificació de la regulació de la subcontractació per limitar la que incentiva la competència deslleial entre empreses i deteriora les condicions d’ocupació. S’inclou també la recuperació del contracte de relleu, la jubilació obligatòria per compliment de l’edat ordinària, mesures que fomentin la igualtat laboral i salarial entre homes i dones, i la modificació del sistema de formació per a l’ocupació.

Impost a la banca i les tecnològiques

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va confirmar ahir que el nou marc fiscal que dissenya el govern inclourà un tipus mínim del 15% en l’impost de societats i la implantació d’un nou impost a la banca, la recaptació del qual es destinarà a la Seguretat Social. En declaracions a la SER, va dir que Hisenda treballa en aquest marc fiscal i en el pressupost de l’Estat del 2019, que partirà d’un sostre de despesa més alt que els d’aquest any, però va assegurar que no apujaran l’IRPF. La ministra va dir que l’executiu també busca fórmules que ajudin a respondre al nou marc de globalització, economia col·laborativa i revolució tecnològica i, en aquest sentit, va indicar que adoptarà l’anomenada “taxa Google”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia