Economia

Les grans empreses, ‘en guerra’ pel talent

Atreure els millors professionals del mercat i retenir-los, una de les principals preocupacions de les empreses que formen part de l’estudi Girona 100 SA

Un 70% de les companyies van tancar el 2017 amb un increment de la facturació i també amb més personal

Un 85% dels nous contractes són de caràcter temporal

La competència per atreure els professionals amb més talent i aconseguir retenir-los i l’increment del cost de les matèries primeres són els problemes més comuns entre les cent empreses més grans de les comarques gironines. Així es posa de manifest en l’estudi Girona 100 SA, elaborat per la consultora KPMG i la Universitat de Girona, els resultats del qual es van donar a conèixer ahir. La guerra pel talent preocupa un 37,5% de les empreses del rànquing i l’augment del cost de les matèries primeres, un 35% d’aquestes.

A través d’una enquesta que es va dur a terme en els mesos de març i abril d’aquest any, un 70% dels empresaris i directius gironins van assegurar que van tancar el 2017 amb un augment de la facturació i havent incrementat la plantilla. Un 53% van destacar, a més, el creixement de l’activitat a l’estranger. Aquests tres indicadors revelen el bon estat de salut de l’empresa girona. En relació, però, amb l’augment de la plantilla, i segons dades relatives al 2016, si bé el nombre d’empleats s’ha incrementat en quasi 4.500 respecte a l’any anterior, cal tenir en compte que la major part dels nous contractes, un total de 3.835 (un 85%) són de caràcter temporal, contractats a través d’ETT, i només 665 són fixos.

Per sectors, la indústria càrnia continua com a líder en relació amb la xifra de negocis, però des de l’estudi de l’exercici del 2014 no és el sector d’activitat amb més empreses representades, ni en nombre mitjà d’empleats. Així, el sector que el 2017 va gaudir d’una millor situació va ser el d’altres indústries manufactureres, on un 87% de les empreses van augmentar la facturació, un 80% van experimentar increments de plantilla i gairebé un 73% va, augmentar la seva activitat a l’estranger. Aquests excel·lents resultats s’expliquen per les fortaleses de les companyies: processos de presa de decisió ràpids i flexibles (52%), tenir uns valors compartits i ètics, i adoptar perspectives a llarg termini (amb un 32% respectivament).

Pel que fa al futur, una de cada tres grans empreses gironines considera que la reducció de la burocràcia ajudaria a tenir millors perspectives empresarials, seguit del 32,5% que reclamen incentius en la inversió. Un 30% reclamen acords laborals més flexibles i un 25%, el desenvolupament d’infraestructures. Així mateix, mantenen que la baixada dels impostos, la millora de la formació, una normativa fiscal més simple i els ajuts de les administracions públiques per reduir els costos laborals repercutirien també en unes millores perspectives.

En relació amb l’anàlisi de comptes del 2016, en l’altre vessant de l’estudi Girona 100 SA s’observa que aquestes empreses incrementen per vuitè any consecutiu la seva xifra de negocis i registren una millora d’un 6,41%, que és superior al 3,11% de l’edició del 2015. Per altra banda, continua l’increment de rendibilitat, amb una millora generalitzada en tots els marges sobre vendes. De les 100 empreses que formen part de l’estudi Girona 100 SA, un total de 81 són empreses familiars. Segons es desprèn del treball, les empreses familiars tenen un pes important ja que aporten un 75,80% del total de facturació i un 85% d’ocupació. L’estudi incorpora dades de les 51 empreses que formen part d’aquest índex des que es va començar a fer, el 2008.

LES XIFRES

35
per cent
dels empresaris gironins van tancar l’exercici del 2017 amb un increment de l’activitat a l’estranger.
85
per cent
dels contractes que es van formalitzar el 2016 van ser de caràcter temporal, a través d’ETT.
6,41
per cent
és l’increment de la xifra de negoci que es va registrar el 2016 en relació amb el 2015 en les 100 empreses.

La incertesa política deixa de ser un maldecap

N.A

La incertesa política que es viu arran del procés sobiranista amoïna només un 17,5% de les 100 empreses que formen part d’aquest rànquing. El maldecap pel panorama polític ha baixat de dotze punts i mig respecte a l’edició de l’estudi de l’any passat, en què un 30% dels directius van expressar que estaven preocupats per la situació d’incertesa. Després de la guerra pel talent professional i l’increment del cost de les matèries primeres, la resta de preocupacions dels directius de les principals firmes empresarials són el creixement de la competència (27,5%), la disminució de la rendibilitat (20%) i la inestabilitat de la moneda (17,5%). Altres temes que també fan ballar el cap a aquests empresaris, encara que en menors mesura, són els canvis normatius (15%), l’increment del cost de l’energia (12,5%) i l’augment del cost de la mà d’obra (10%).

No obstant això, les 100 empreses més grans de la demarcació de Girona es mostren una mica menys optimistes que l’any anterior quant a les perspectives econòmiques per aquest 2018, si bé l’estudi no recull cap percepció negativa. En concret, la proporció d’empreses que consideren que la seva percepció econòmica de l’entorn és positiva supera el 60% en la major part de sectors. És d’un 67% en la indústria alimentària, de prop d’un 64% en el sector del comerç i serveis, i d’un 60% en la indústria manufacturera.

Un 80% dels enquestats no tenen previst fer cap reajustament aquest any. Un 20% volen reduir costos. La millora de la rendibilitat és per a prop del 70% de les empreses la principal prioritat a mitjà termini (els pròxims dos anys). A continuació, amb un 35%, hi ha l’increment de la facturació i, en un 30%, la innovació en productes, serveis i processos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA