Economia

El poder adquisitiu cau a un ritme de 400 euros l’any

Un estudi revela que la capacitat de compra ha caigut un 1,9% en 2 anys

El cens d’empreses, el més alt en 8 anys

El poder adquisitiu dels catalans no tan sols no remunta ara que es dona per acabada la crisi, sinó que es continua escurçant, concretament a un ritme d’uns 400 euros anuals. Així ho revela un estudi del grup de recursos humans Adecco, que també indica que els salaris han augmentat de mitjana uns 27 euros en l’últim any fins a arribar als 1.747 euros mensuals, i que aquesta xifra és la més alta d’ençà del 2013 i la quarta més alta a l’Estat, per darrere de Madrid, el País Basc i Navarra. Tanmateix, la capacitat de compra d’aquest salari s’ha reduït un 1,9% en els últims vuit trimestres, una taxa que equival als esmentats 400 euros menys a la cartera. El motiu, per Adecco, és que l’esquifit augment dels sous no compensa ni de bon tros el que han crescut els preus en el període estudiat.

Amb tot, mirant les xifres amb perspectiva i en relació amb altres territoris, la capacitat de compra del salari mitjà ha guanyat 69 euros anuals en comparació amb la mitjana estatal, ja que aquesta ha caigut 469 euros anuals (un 2,3% des del 2016). També guanya 54 euros respecte al salari mitjà al País Valencià i 161 euros respecte a la comunitat de Madrid.

L’informe, titulat Monitor Adecco d’oportunitats i satisfacció a la feina, que analitza periòdicament diferents variables laborals, també aborda, per exemple, la ràtio d’empreses per habitants. Així, l’estudi calcula que a Catalunya hi ha un total de 234.600 empreses, la xifra més alta dels últims vuit anys. En relació amb el nombre d’habitants, hi ha 31,6 societats per cada mil habitants, gràcies a una pujada d’un 1,2% interanual en aquesta proporció, que també és la tercera més alta entre tots els territoris de l’Estat.

L’anàlisi que l’estudi fa d’altres factors, com ara de l’accidentalitat laboral, indica que a Catalunya va a la baixa des de fa un any. En el segon trimestre d’aquest any, els 65 accidents per cada 1.000 habitants són la ràtio més baixa des del març del 2016.

Mala nota en conciliació laboral

Catalunya es al furgó de cua de la conciliació, ja que se situa en el penúltim lloc estatal, només al davant de les Balears. En aquest bloc de variables, l’estudi afegeix que, tot i que la fórmula del teletreball presenta un augment moderat, aquesta ocupa actualment uns 175.000 catalans. Això vol dir un 5,3% dels assalariats, la segona menor proporció de teletreballadors dins de la resta de territoris, molt lluny, per exemple, del 9,7% de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona