Economia

El rebut de la llum és ara un 85% més car que fa 15 anys

La rebaixa de l’impost a la generació del govern de Pedro Sánchez suposa un estalvi d’un parell d’euros

Consumidors, indústria i entitats clamen per una reforma real del mercat elèctric

La factura de la llum és avui un 85% més cara que no pas ho era fa 15 anys, segons les estimacions de l’organització de consumidors Facua, que estima també que enguany la factura de l’electricitat s’haurà encarit un 24%. Si l’any 2003 una família tipus pagava uns 43 euros i escaig pel rebut de la llum, durant el 2018 aquesta xifra escalarà fins a superar els 80 euros.

Per mirar d’alleugerir la insuportable pressió sobre les famílies, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va anunciar aquesta setmana la rebaixa del govern espanyol de l’impost del 7% a la generació elèctrica que s’inclou a totes les factures, fins a deixar-lo en un tipus “pràcticament zero”. El cas, però, és que, segons va reconèixer la mateixa Ribera, la retallada de l’impost suposarà un estalvi d’entre el 2,5% i el 4% en el rebut mensual. Tenint en compte un preu mitjà de 80 euros, la rebaixa quedaria entre els 3 i els 2 euros, cosa que algunes organitzacions i entitats han considerat com a “presa de pèl”. En el cas dels grans consumidors industrials, la rebaixa serà d’entre el 5% i el 5,5%. A més, cal tenir en compte que el govern espanyol ha decidit rebaixar fins a un tipus proper al zero l’impost a la generació, però no eliminar-lo del tot, de manera que es podria apujar en qualsevol moment.

Per a la vicepresidenta segona del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC), Ana García, “l’acció del govern espanyol és una proposta social que no soluciona el problema”. García considera que el problema real és que, de resultes de la crisi, no s’ha produït una redistribució de la renda “i aquest efecte tan petit no solucionarà res”.

García creu, com també altres organismes, que el que cal fer és una reforma estructural del mercat elèctric “i combinar els costos de les energies renovables amb les convencionals”. A més, l’economista apunta que s’ha de facilitar una veritable transició tecnològica i, per sobre de tot, advoca per la sobirania energètica dels ciutadans. “Cal donar al consumidor el paper principal en aquest tema i que pugui autogenerar la seva pròpia energia. Només d’aquesta manera canviarà el mercat”, opina García.

Les organitzacions de consumidors opinen tres quarts del mateix. Facua-Consumidors en Acció va denunciar aquesta setmana que el preu de la llum s’ha encarit un 24% en un any i plantejava a la ministra Ribera que s’ampliï la definició de “consumidor vulnerable”, ja que la normativa comunitària permet protegir-lo amb tarifes bonificades. L’entitat considera que l’actual model de bo social resulta “incoherent i injust”, ja que per una banda s’acota “en gran manera” el nombre de beneficiaris establint uns nivells de renda excessivament baixos i per una altra es permet que qualsevol família nombrosa, per molt elevats que siguin els ingressos, pugui beneficiar-se’n.

LES XIFRES

2,5
per cent
s’estalviaran els consumidors com a mínim (màxim un 4%) amb la rebaixa anunciada de l’impost.
72,07
euros MWh
es van pagar dissabte passat, dia 22, en una escalada dels preus de l’energia elèctrica.
4,6
milions de llars
espanyoles s’inclouen dins el concepte de pobresa energètica, segons dades del 2016.

Bo social també per a calefacció

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, confessava aquesta setmana que la voluntat del govern espanyol hauria estat reduir l’IVA del rebut de la llum del 21% actual a un reduït del 4%. Per a Ribera, no és lògic que un consumidor vulnerable hagi de pagar un IVA tan alt, però explicava també que modificar aquest impost és més complicat perquè és un ingrés comunitari “i requereix una tramitació diferent”.

La ministra va explicar que la rebaixa de l’impost a la generació és el primer dels passos per a la rebaixa de la factura elèctrica, i en una compareixença pública va explicar la seva voluntat de modificar la llei del sector elèctric del 2013, impulsada pel govern del PP, segons recullen les agències Efe i ACN. Entre altres coses, el govern socialista voldria afavorir l’autoconsum (i el dret a autoconsumir i compartir sense càrrecs). Ana García, vicepresidenta segona del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC), destacava la importància, per a la reducció definitiva dels preus, que “el propi consumidor pugui ser autosuficient”. Amb tot, l’economista reconeixia que “per fer una reforma estructural moltes persones o empreses poden resultar perjudicades i d’altres afavorides”.

Altres mesures que aplicarà el govern de Madrid són l’ampliació del bo social elèctric amb un altre per a calefacció, de manera que “aquest hivern no hi hagi consumidors que no puguin escalfar prou les llars, com els passava a 4,6 milions de persones” l’any 2016, molts avis o llars monoparentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona