Economia

Nobel d’Economia per als nord-americans Nordhaus i Romer per mètodes sobre el clima

L’Acadèmia sueca els ha distingit pels treballs sobre 1el creixement sostenible a llarg termini en l’economia global i el benestar de la població”

Els nord-americans William D. Nordhaus i Paul M. Romer han guanyat aquest dilluns el Nobel d’Economia per haver tractat mètodes per afavorir el creixement sostenible i sobre la relació entre l’economia i el clima, segons ha informat l’acadèmia sueca.

Els dos “han dissenyat mètodes que tracten algunes de les qüestions més fonamentals i urgents del nostre temps: el creixement sostenible a llarg termini en l’economia global i el benestar de la població”.

Nordhaus, segons l’Acadèmia, mostra en les seves investigacions com l’activitat econòmica interactua amb la química i la física bàsiques per a causar el canvi climàtic. “Va ser la primera persona que va crear un model quantitatiu que descriu la interactuació entre l’economia i el clima”, afegeix.

Els treballs de Nordhaus mostren a més que la manera més eficaç de combatre les conseqüències dels problemes causats pel canvi climàtic “és un pla global d’impostos sobre el carboni en tots els països”.

Pel que fa a Romer, les seves investigacions mostren que “l’acumulació d’idees donen suport al creixement econòmic a llarg termini. Va demostrar com les forces econòmiques estan darrere la voluntat de les empreses per generar noves idees i innovacions”.

L’Acadèmia també ha destacat que Romer va posar les bases del que es coneix com “la teoria del creixement endogen”, que “ha generat una gran ”quantitat de nova investigació en reglamentacions i polítiques que fomenten idees noves i la prosperitat a llarg termini”.

El Nobel d’Economia és l’únic des sis guardons no creat en el seu dia pel magnat Alfred Nobel, sinó que es va instituir el 1968 a partir d’una donació a la Fundació Nobel del Banc Nacional de Suècia amb motiu del seu 300 aniversari,

El premi ha sigut atorgat 49 cops per l’Acadèmia a 79 persones, només una de les quals ha estat una dona, la nord-americana Elinor Ostrom, que el va compartir el 2009 pels seus anàlisi sobre política econòmica de les propietats comunes.

Els dos guanyadors es repartirant 970.000 euros amb que estan dotats aquest any els Nobel, que s’entregaran el pròxim 10 de desembre, en una doble cerimònia a Oslo, pel de la Pau, i a Estocolm, per a la resta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia