Economia

Vall Companys, en vaga pels falsos autònoms a Lleida

CCOO reclama que el grup carni compleixi la resolució de Treball i integri en la plantilla els 180 treballadors

El conflicte per les condicions dels treballadors del sector carni va viure ahir una jornada de vaga, convocada per CCOO, en una de les dues principals empreses escorxadores a escala estatal, el grup Vall Companys. Concretament, es va paralitzar “totalment” la producció a les plantes de Lleida, i també a les de Conca i Ciutat Real, segons el sindicat.

La protesta reclama que el grup incorpori al règim general de la Seguretat Social els prop de 2.500 “falsos autònoms i cooperatives” que hi treballen, 180 dels quals, a Lleida. Fonts de l’empresa càrnia van assegurar que el seguiment de la vaga hauria estat sols del 10%, informa l’ACN, i a causa del piquet que impedia el pas dels treballadors a l’entrada de Serese (escorxador) i Avidel (comercial), les dues empreses del grup a Lleida. Jesús Ribera, secretari de política industrial de CCOO de Catalunya, ho nega: “És absolutament fals. L’aturada ha estat total, una altra cosa és que l’afectació hagi estat del 10% en la producció, ja que han fet anar a treballar gent el cap de setmana, fet que no és habitual.” El sindicat exigeix a Vall Companys que acati la resolució de la Inspecció del Treball, que l’obliga a inscriure tots els treballadors d’Avidel en el règim general i li imposa una multa milionària, mesures que el grup ha recorregut. “Dels 180 treballadors, n’ha passat uns 50 a una altra empresa, TQServeis, per no complir la legislació laboral”, explica Ribera.

El sindicat acusa Vall Companys, amb una facturació d’uns 1.500 euros, de “guanyar milions i milions d’euros a costa d’explotar els treballadors. En el sector carni l’ús de falsos autònoms i cooperatives és exagerat. Són milers de treballadors sense els drets laborals que els pertoquen”. Ribera hi afegeix: “Ells diuen que compleixen la llei, però és un frau, com ha dictaminat Treball, també a la Seguretat Social, ja que la normativa de les cooperatives és molt clara i aquests treballadors no van ni a assemblees, ni reben beneficis...”

La vaga d’ahir, no la va seguir la UGT, que es manté en la taula de negociació amb la patronal: “No compartim l’estratègia i és lamentable. Nosaltres hem impulsat també acords com el de Grupo Jorge.” Mentre a Vall Companys l’acord és ara “impossible”, a la càrnia Grupo Jorge “se’ls aplica el conveni i el 100% ara ja està en el règim general”, afirma Ribera. Reconeix que “els han integrat en una empresa pont, perquè no tenen estructura per assumir, de cop, 1.400 treballadors. Ho estan solucionant”.

LA FRASE

Guanya milions i milions d’euros a costa d’explotar els treballadors
Jesús Ribera
SECRETARI DE POLÍTICA INDUSTRIAL DE CCOO DE CATALUNYA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA