Economia

Centenars de persones protesten davant el Suprem contra la sentència de les hipoteques

Iglesias reclama al govern espanyol una llei perquè els bancs retornin l’impost a les famílies

Una manifestació convocada per entitats socials i la PAH a Barcelona porta la protesta a les portes del TSJC

Centenars de persones s’han concentrat aquest dissabte a la tarda a les portes de la seu del Tribunal Suprem (TS), a Madrid, per protestar contra la polèmica sentència sobre l’impost de les hipoteques.

La protesta convocada per Podem i IU ha aplegat activistes de la PAH, pensionistes, associacions de consumidors i ciutadans crítics amb la justícia pel paper que ha jugat en la polèmica de les hipoteques. Estaven citats a les sis de la tarda davant l’edifici del TS, però la policia tenia la zona acordonada perquè no s’hi acostessin. La manifestació s’ha celebrat sense incidents i ha aplegat pocs milers de persones, la gran majoria pensionistes.

Els manifestants han lluït pancartes criticant l’actuació i demanant la dimissió deel president del Suprem, Carlos Lesmes, i del president de la Sala Tercera, Luís María Díez-Picazo. És aquesta sala la que ha pres les diferents decisions sobre l’impost de les hipoteques en les darreres setmanes. S’han pogut llegir missatges com “suprema cagada”, “dictadures de bancs no” o “no a jutges corruptes”. En la mateixa línia, s’han corejat consignes com “lladres”, “tot fa pudor en aquest tribunal” o “per què mana el mercat si jo no l’he votat?”.

El grup parlamentari d’Units Podem va convocar l’acció hores després que l’alt tribunal canviés de criteri i decidís tornar a la doctrina vigent fins al febrer, que repercuteix l’impost al client, contradient així tres sentències que havia dictat el mateix Suprem a l’octubre. La mobilització, però, ha coincidit amb la entrada en vigor del real decret aprovat dijous amb urgència pel govern espanyol pel qual els bancs hauran d’assumir a d’ara endavant l’impost d’actes jurídics documentats vinculat a les hipoteques, fet que ha desinflat la protesta.

Decret insuficient

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha aplaudit el decret de l’executiu però ha considerat que “no és suficient”. És per això que ha demanat al govern de Pedro Sánchez que faci una llei que inclogui la retroactivitat perquè les famílies que van signar hipoteques en el passat recuperin els diners.

Segons ell, “aquesta mobilització ha de servir perquè el govern i la resta de forces polítiques reflexionin i entenguin que cal fer una llei que vagi en la línia del que va dir la sala competent del tribunal Suprem: que als espanyols se’ls deuen diners i tenen dret a cobrar”. “La llei ha de servir per retornar els diners a les famílies, tenen dret a cobrar-ho i ho han de pagar els bancs”, ha sentenciat.

Manifestació a Barcelona

Entre 200 i 300 persones de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i de diverses entitats socials s’han manifestat aquest dissabte al vespre entre la plaça de Catalunya i les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per protestar contra el paper de la justícia en la polèmica sobre l’impost de les hipoteques.

Al llarg de la protesta, els manifestants han pronunciat crits contra les entitats financeres i a favor d’una política d’habitatge justa. La manifestació ha acabat sense incidents amb intervencions de representats de la PAH i d’entitats socials.

Lucía Delgado, portaveu de la PAH de Barcelona, ha qualificat de ‘’titelles’’ que obeeixen la banca els quinze membres de la sala 2 del Suprem que van votar a favor de la sentència. També ha carregat contra el decret sobre l’impost de les hipoteques aprovat pel govern de Pedro Sánchez que ha qualificat de ‘’maquillatge a favor de la banca’’ perquè no inclou la retroactivitat en la normativa.

En aquest sentit, ha reclamat que la reforma de la Llei hipotecària que està en tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats inclogui el contingut de la proposta de llei de l’habitatge de la PAH que va arribar a la Cambra Baixa el passat mes de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona