Economia

La pau entre Foment i Pimec, aquesta setmana

Les directives d’ambdues patronals podrien ratificar dijous el preacord

La pau definitiva entre les dues patronals catalanes arribarà amb tota probabilitat dijous després de prop d’una dècada de disputes en les quotes de representativitat empresarial. Les juntes directives de Foment del Treball i de Pimec ratificaran amb probabilitat el principi d’acord al qual van arribar divendres de la setmana passada i que preveu la unitat d’acció entre les dues organitzacions, la paritat d’ambdues a efectes de representativitat i la desaparició de Fepime, la patronal de petites i mitjanes empreses que va donar peu al desacord entre Foment i Pimec.

Tot fa pensar que, finalment, Josep González, president històric de Pimec, i Josep Sánchez Llibre, que accedit recentment a la presidència de Foment del Treball i que treballa per la renovació de l’entitat, han estat capaços d’arribar a un acord satisfactori per ambdues parts.

Segons publicava ahir l’agència Efe, el possible acord fixa una quota de representativitat del 58% per a Foment i del 42% per a Pimec, en una primera fase. En una segona fase, que arribaria dins de deu anys, la quota passarà a ser del 55% per a Foment i del 45% per a Pimec.

Actualment, les quotes estan repartides el 75% per a Foment (sumant el 10% de Fepime, la representant de les pimes vinculada a Foment) i el 25% per a Pimec. El preacord, doncs, inclou cessions per part de totes dues parts, perquè Foment reclamava un repartiment del 60% per a ells i un 40% per a Pimec, mentre que Pimec exigia un repartiment al 50%.

Tres setmanes enrere, la lluita per la representativitat va portar el departament de Treball a engegar el procés per fixar la representativitat institucional de Foment, Pimec i Fepime i va deixar un mes de termini, que expira dimarts de la setmana vinent, dia 19, perquè presentessin les seves sol·licituds. En cas que no s’arribés a un acord, havia de ser el govern qui determinés la representativitat mitjançant el recompte d’afiliats.

En aquest sentit, el president de Foment, Josep Sánchez-Llibre, va explicar que la patronal considerava no presentar-se al recompte per a la representativitat segons els criteris del decret del govern si no es feia sota criteris que incloguessin aspectes com la facturació, el nombre de treballadors, el volum d’exportacions i importacions o la capacitat de generar ocupació, segons recordava ahir l’agència ACN. La patronal al·legava llavors que l’activitat empresarial dels seus associats representaven el 70% del PIB de Catalunya i que l’entitat negociava el 90% dels convenis col·lectius; a més de concentrar el 90% de les exportacions i el 70% de les empreses adjudicatàries d’obra pública de la Generalitat, l’Estat i administracions locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona