Economia

Només un 12% d’empreses tenen dones directives

Un estudi de la Cambra de Comerç alerta de l’escàs grau de compliment de la llei d’igualtat del 2007

La majoria de directives estan en àrees com ara publicitat i administració

Únicament 416 empreses d’un total de 3.383 empreses catalanes subjectes a la llei d’igualtat del 2007 tenen un 40% de dones en els consells d’administració, segons un treball elaborat per Informa D&B, que constata que tan sols un 12% de les empreses estarien complint la recomanació que fixa la llei d’igualtat aprovada per les Corts espanyoles. L’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona recull aquest treball, coincidint amb el seu desè aniversari.

Cal tenir en compte, a més, que el percentatge pràcticament no ha variat en els últims cinc anys, ja que l’any 2014 únicament complien la normativa un 11% de les empreses i, en nombres relatius, la xifra ha baixat, ja que són menys les empreses que formen la mostra.

El treball també analitza el percentatge de dones directives per àrees funcionals en les 3.383 empreses subjectes a la llei d’igualtat (que considera les més importants de Catalunya), i arriba a la conclusió que la presència femenina tan sols arriba al 22%. Les àrees funcionals on el percentatge de directives és més alt són les de direcció de publicitat (45%), recursos humans (39%), qualitat (39%) i màrqueting (36%), mentre que en la direcció comercial i la gerència la presència se situa al voltant del 10-11%.

Sostre de vidre

Pel que fa a la participació de la dona en la funció directiva i tècnica a Catalunya, es percep que un 31% dels llocs directius i gerència són ocupats per dones, la xifra més baixa des del 2012. En canvi, el 57% dels llocs tècnics i professionals són ocupats per dones. Els autors del treball consideren, tenint en compte aquestes xifres, que existeix “un clar sostre de vidre que dificulta a les dones accedir a responsabilitats directives”.

LA XIFRA

416
empreses
catalanes subjectes a la llei d’igualtat del 2007 tenen un 40% de dones en els òrgans directius.

La bretxa salarial s’escurça poc

Pel que fa a la distància entre els sous d’homes i dones, coneguda com a bretxa salarial, l’informe elaborat per encàrrec de l’Observatori Dona, Empresa i Economia reconeix que s’ha reduït en relació amb la registrada, per exemple, l’any 2008, però a un ritme evidentment massa lent. Concretament, les dones guanyen un salari/hora un 16,1% inferior al dels homes i un salari/any un 23,4% inferior (quan l’any 2008, per exemple, el salari/hora era un 19,5% inferior, i el salari/any, un 24,4%). A més, aquesta bretxa salarial s’accentua en les ocupacions més elementals, amb un salari/any d’una diferència negativa del 33% i els punts de restauració i venda amb un salari/any un 29% inferior.

Segons l’Observatori, “aquestes xifres demostren que calen mesures per abordar de forma real i pràctica el problema de la bretxa salarial”. Entre altres mesures, les propostes inclouen l’establiment de quotes femenines a les empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat
Informació especial

Zentinel MDS, l’‘start-up’ que ajuda a digitalitzar la maquinària antiga