Economia

Els ‘escapats’ del Nadal

Cada cop més gent opta per viatjar durant el període nadalenc i, a més de les capitals europees i els trajectes curts, també n’hi ha que cerquen el sol dels tròpics

No troben tanta massificació com a l’agost i amb menys demanda aconsegueixen preus més barats

Les dues setmanes de vacances escolars són un altre incentiu per a les famílies

La planificació també guanya terreny a la moda passada dels viatges d’últim minut

Tot i ser les dates tradicionals per excel·lència i que per moltes famílies no aplegar-se al voltant de taula seria una mena de sacrilegi, cada cop hi ha més persones i famílies que s’escapen dels torrons –o bé se’ls enduen dins de la maleta– i aprofiten aquests dies per conèixer món. En donen fe diversos agents de viatges, que coincideixen a valorar que dedicar les vacances nadalenques a fer turisme és una tendència a l’alça, i fins i tot alguns opten per programar-hi el gran viatge anual amb els fills.

Marta Cullell, cap de l’oficina de Viatges Ter a Girona, destaca que anys enrere era estrany que la gent passés el Nadal a l’estranger. De fet, encara predominen els que van marxar ahir per Sant Esteve o avui, i també n’hi ha que opten per viatjar entre el 2 i el 7 de gener. Les destinacions, de tots colors. Hi ha qui ja li va bé la fred i fins i tot aprofundir-hi –Lapònia és minoritària, però està de moda veure la casa de Santa Claus–, però també qui cerca platja al desembre –a Canàries, al Carib, o fins i tot al sud-est asiàtic–. I qui prefereix escapar-se el temps just –les capitals europees, com ara Londres, París o Praga són un clàssics–, o qui ja no s’està de res i s’esborra del mapa ben lluny una setmana.

En aquest perfil, de llargues distàncies, es mou la banyolina Elisabet de la Fuente, agent virtual a través del seu web Nòmades del Món . Corrobora que viatjar per Nadal va a l’alça: “Hi haurà qui està barallat amb els pares o els sogres [bromeja], però també persones que ja els han perdut i marxen, en parella, però també amb fills”, explica. De la Fuente va engegar el negoci fa sis anys, en plena crisi i eclosió de la contractació directa de vols i allotjaments dels mateixos particulars a través d’internet. Però aposta pel valor afegit, i els contactes en destinacions per trobar experiències al gust de cada client. Per això en té uns quants que aquests dies no tenen cap dubte i volen cap a Tailàndia o Indonèsia, i també al Carib. Diu que no són males dates, perquè el clima és benigne en les destinacions i “en proporció surt més a compte anar-hi ara, amb menys massificació i millors preus.”

Això es nota també en la planificació, on cada cop més es defuig la loteria de l’oferta de l’últim minut i s’aposta per reservar amb força antelació, una pràctica que també assegura descomptes i –encara més si es contracta el dret a cancel·lar en cas que el pla es torci– poder escollir. En comparació amb els mesos d’estiu, amb els mateixos diners es pot arribar més lluny o aconseguir més dies d’estada, i és un bon moment per casar dies de festa en grups, per les llargues vacances escolars que fan que ningú perdi classes o exàmens. “I amb més marge que per Setmana Santa”, un període que a l’hora de viatjar lluny ha perdut pistonada, rebla Cullell. A l’estiu, a més, molts fills que ja han superat la majoria d’edat aprofiten per cercar feines d’estiu, cosa que complica viatjar en família. I a prop de la Costa Brava molts opten per la comoditat d’acostar-se a les platges a l’estiu, ocasionalment o en segones residències.

Pressupost a banda, l’estacionalitat també pesa a prop del litoral. A Sant Feliu de Guíxols, Jordi Massaguer i Mireia Calvet, de l’ agència Dayforfly , confirmen que el Nadal és una bona època per a ells. Les feines estivals limiten a la costa fer plans al juliol i a l’agost, i ells comencen a treballar de valent quan comença la desbandada de turistes –la segona quinzena d’agost–. Però més enllà de setembre, i sobretot octubre i novembre, mesos clàssics de vacances per a qui treballa per als turistes a la Costa Brava, el final d’any és un altre dels períodes en què puja la clientela. En el seu cas, Massaguer esmenta també un ventall ampli de propostes, des dels paquets de vol i creuer –entre 8 i 9 dies– fins a les destinacions de relativa proximitat, que a més de les grans capitals, d’acord amb la seva experiència, també inclou les escapades a Portugal: “És una destinació que està de moda, amb un vol curt i en un país veí, amb bons preus, bona gastronomia i possibilitat de fer moltes excursions.” Com a fet diferencial, destaquen que tenen peticions de clients estrangers, sobretot francesos residents o que coneixen la zona, “perquè troben aquí millors preus per viatjar que des dels seus països d’origen”.

Massaguer i Calvet també defensen que la demanda creix, sobretot perquè, com De la Fuente, es van aventurar a emprendre en el sector en el pitjor moment de la crisi, l’any 2011. Però hi confien grups, gent gran i moltes persones que acaben topant amb problemes anant per lliure: “Evites errors i problemes que, quan t’hi trobes, difícilment et resoldrà el senyor Internet, i que aquí atenem directament amb el proveïdor les 24 hores del dia”, argumenta el responsable de Dayforfly.

Respirar altres festes de Nadal lluny

Com a destinacions exòtiques, a Viatges Ter citen els safaris a Kenya i Tanzània, i alguns viatges a l’Índia, Sri Lanka o el Cap d’Any a Cuba. Però també hi ha clàssics com ara els circuits per l’Egipte –que es recupera–, el Marroc o Nova York. Totes tres agències, però, posen en relleu les escapades a ciutats amb mercats de nadal potents, que, a més de Londres, Praga o París, abasten també Berlín. I no obliden les ofertes nadalenques de parcs temàtics: Port Aventura és el més accessible però Disneyland París també ha guanyat popularitat. Ni les escapades en grup a destinacions urbanes o cases rurals, com ara els paquets de Fem País per a estades i àpats.

Les dates
26-30
de desembre
2-7
de gener
marxen els que volen passar el Nadal o el Cap d’Any a casa, però també abunden els paquets de 8 o 9 dies a destinacions més llunyanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona