Economia

Els sous de caps i assalariats creixen de manera desigual

Un estudi d’EADA revela que, mentre que la retribució dels primers va pujar un 4,6% el 2019, la dels segons només ho va fer un 1,9%

Els experts insten a conciliar la flexibilitat amb la sostenibilitat per a l’empleat

“No estem anant en la bona direcció.” Aquesta és una de les conclusions, pronunciades per Ernest Poveda, president del grup ICSA, que ahir es van posar de manifest durant la presentació d’un estudi de l’escola de negocis barcelonina EADA, elaborat juntament amb ICSA, que revela que, si bé els salaris han anat evolucionant a l’alça en els últims anys, ho han fet de manera molt desigual si es comparen les retribucions de directius i empleats.

Concretament, el salari mitjà anual dels empleats a l’Estat es va situar l’any passat en 23.250 euros, mentre que el dels directius va ser, de mitjana, de 84.773 euros. Això revela una evolució percentual d’un 1,89% per als primers que contrasta amb el 4,58% que van progressar els segons.

Si el període analitzat s’amplia als últims anys, concretament des del principi de la crisi, el 2007, la distància també es fa molt evident, ja que l’informe indica que, si bé el poder adquisitiu es va ampliar gairebé un 6% entre els directius i els comandaments intermedis, només ho va fer un 1,29% entre els treballadors.

Poveda va lamentar la cronificació de la bretxa salarial entre els diferents estaments empresarials, davant la qual veu necessari un “exercici d’imaginació i intel·ligència” per formular models retributius que equilibrin la situació, ja que actualment, va alertar, “no hi ha corresponsabilitat entre la creació de la riquesa i la distribució d’aquesta” entre les diferents rendes salarials.

Per la seva banda, el professor d’EADA Jordi Costa creu que cal una conciliació entre la flexibilitat que suposen per a l’empresa les noves formes d’ocupació (treballs per projectes, a temps parcial, microfeines...) amb la sostenibilitat per als treballadors, ja que els salaris d’aquests haurien de reflectir millor el valor afegit que aporten a l’empresa.

Quant a la situació de Catalunya en la retribució als empleats, l’estudi indica que, dins de l’Estat, ocupa la tercera posició amb 23.777 euros de mitjana, per darrere de Navarra (25.666 euros) i Madrid (24.648 euros), totes tres per sobre de la mitjana estatal. Per Poveda, aquestes dades demostren que s’està redistribuint millor la riquesa a Catalunya que en altres territoris. Finalment, una bona notícia, i és que, analitzades per dimensions, les empreses on més han millorat els salaris són les pimes.

LA XIFRA

86.694
euros anuals
cobren de mitjana els directius catalans, els segons del rànquing a l’Estat, al darrere de Madrid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA