Economia

Els experts preveuen que el preu de l’habitatge pot caure més d’un 6%

Les vendes podrien reduir-se un terç per l’aturada econòmica provocada pel coronavirus

L’associació de promotors reclama agilitzar el tràmit de llicències i definir el preu dels mòduls per habitatge social

Els experts del sector immobiliari pronostiquen una baixada dels preus de l’habitatge superior al 6% i un descens de les compravendes d’aproximadament un terç. L’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) reclama a la Generalitat “reconsiderar” el decret aprovat al desembre en matèria d’habitatge, agilitzar la tramitació de llicències, definir el preu dels mòduls per a habitatge social.

En una taula rodona telemàtica organitzada pels Agents de la Propietat Immobiliària (API), l’assessor científic en mercat immobiliari Luis Fabra calcula un impacte de 12.000 operacions de comparvenda en els dos mesos d’aturada de l’activitat. A aquestes hi ha sumat la reducció del 50% de l’activitat en els mesos posteriors al confinament, així com la reducció de vendes als clients internacionals.

En total, preveu una reducció sobre la xifra registrada l’any passat d’entre 30.000 i 35.000 compravendes. l’impacte de la crisi del coronavirus a Catalunya. Així, preveu que l’any tancarà amb unes 55.000 compravendes, lluny de les 81.000 operacions registrades el 2019.

A Catalunya, un 12,5% de les operacions de compra d’habitatge es donen a estrangers. A Girona, el percentatge s’eleva fins al 25%. Fabra ha calculat una disminució de 5.000 operacions de clients estrangers.

Tot i això, l’assessor no preveu una caiguda “important” del nivell dels preus, ja que considera que la situació del mercat derivada del coronavirus no patirà una “sobre oferta”.

Caiguda superior al 6 %

L’economista Gonzalo Bernardos discrepa d’aquesta idea i alerta d’una notable caiguda dels preus pel desequilibri entre l’augment de l’oferta i la disminució de la demanda derivat de la pèrdua de confiança del consumidor.

“No crec que arribem a la màxima caiguda de preus de l’Estat, d’un 12,8% el 2012, però és possible que superem la davallada del 6,7% registrada el 2009”, ha assegurat. L’economista també preveu una “baixada impressionant” dels preus del lloguer turístic a conseqüència de la caiguda del turisme.

Mesures per al sector

Per la seva banda, el president de l’APCE, Lluis Marsà, ha demanat a les administracions que actuïn “amb promptitud i pensin en la ciutadania”. Marsà ha emplaçat a “reconsiderar” l’obligació de destinar el 30% de noves promocions i grans rehabilitacions a obra nova impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, així com el decret aprovat pel govern en matèria d’habitatge aquest desembre, i fer que el promotor pugui iniciar l’habitatge on hi hagi “demanda acreditada”.

En paral·lel, ha demanat a la Generalitat definir el preu del mòdul per construir habitatge social i gestionar la tramitació de llicències en tres mesos, el període legal establert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona