Economia

El sector turístic gironí no es posa en marxa en la fase 1

El 99% d’hotels, càmpings, cases rurals i apartaments turístics no obriran dilluns

Els bars, alguns restaurants i el sector del comerç sí que preveuen aixecar persianes

El sector turístic gironí veu molt bé passar a la fase 1 perquè, diu, “comencem a caminar”, però ho considera insuficient, i dilluns practicament ningú obrirà. En el cas de bars, alguns restaurants i també el sector del comerç, sí que es preveu que dilluns comencin a treballar “perquè ja ho tenien tot preparat per obrir la setmana passada”, quan semblava que les comarques gironines podrien entrar en la fase 1.

El president de la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, assegura que el 99% dels hotels veuen inviable obrir perquè amb les restriccions de mobilitat que hi haurà entre regions sanitàries i el tancament de fronteres no tindran clients. “És possible que algun empresari d’establiment d’interior que no estigui sotmès a ERTO obri, però per als que tinguin una infraestructura més potent, ho tenen difícil mantenir-les obertes si no hi ha clients”, comenta Escudero, que recorda que el sector “té ganes d’obrir” i que ho farà si veu que pot facturar “almenys el 50% del que va fer l’any passat, perquè si no és així serà la ruïna”.

L’únic gran hotel que dilluns ha anunciat l’obertura és el Park Hotel San Jorge de Platja d’Aro, un establiment de quatre estrelles superior de 128 habitacions que, segons assegura el gerent del Grup Costa Brava Centre, és d’agrair que “faci de conillet d’índies per saber el nivell de resposta que té”.

Petits hotels

Sabrià també preveu que a mitjan setmana també n’obri algun de petit i que la resta “s’hi aniran incorporar progressivament”. “Els petits hotels, els de menys de quinze habitacions, es plantegen obrir al voltant del 7 de juny, com una manera d’incentivar el mercat, perquè tenim clar que si no hi ha oferta no hi haurà demanda, i és necessari que hi hagi producte perquè el client pugui plantejar-se venir”, diu Sabrià. Pel que fa als hotels de cinc estrelles o quatre superior, l’obertura prevista és a partir de l’1 de juliol.

El gerent del Grup Costa Brava Centre comenta que el sector està pendent de “quan s’obri la mobilitat a Catalunya i s’incorpori Barcelona”, i s’obre la circulació entre països perquè, assegura, “per a nosaltres és més important França que no pas Espanya en termes de demanda i de clientela”. Pel que fa a bars i restaurants, s’espera que a partir de dilluns hi hagi un “índex d’obertura més gran” perquè la “càrrega de recursos humans és més senzilla”.

Frontera amb França

El president del Gremi d’Hotelers de Lloret de Mar, Enric Dotras, comenta que hi haurà una tipologia d’allotjaments que els serà més fàcil obrir que no pas els hotels i càmpings, perquè no tenen zones comunes. “Pel que fa a d’hotels, creiem que obriran molt pocs i seran més els familiars i petits que no les grans estructures”, manté. Dotras creu que quan s’obrin fronteres també s’haurà d’anul·lar la quarantena per als turistes estrangers que vinguin a la demarcació: “Si no, no ens serveix de res que obrin fronteres”, assegura.

Càmpings tancats

Miquel Gotanegra, president de l’Associació de Càmpings de Girona, manté que dilluns, amb la posada en marxa de la fase 1, cap càmping gironí obrirà. Quant a la demanda, segons Gotanegra, és pràcticament nul·la, per les restriccions de mobilitat. “Com a sector pensem que ens podrem reactivar la segona quinzena de juny, més o menys entre la fase 2 i 3”, diu Gotanegra, que assegura que per al sector és molt important la mobilitat a les fronteres i a escala provincial: “Sense aquesta mobilitat no hi ha demanda”, sentencia.

El president de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), Lluís Parera, valora positivament entrar en la fase 1: “Podem obrir, però no serveix de res si no es desconfina Barcelona i la frontera amb França, perquè no tenim clients.” La previsió, segons Parera, és que obrin entre un 15 i un 20% de les empreses que formen part de l’ATA.

Ramon Corominas, president de Turisme Rural Girona, assegura que el seu sector no podrà obrir en la fase 1 perquè no tindrà clients. “Fins que no puguin venir els clients de Barcelona ho tenim malament”, assegura.

LES FRASES

El sector obrirà quan pugui facturar almenys el 50% del que va fer l’any passat
Antoni Escudero
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ D’HOSTALERIA DE GIRONA
Els petits hotels es plantegen obrir el 7 de juny per incentivar el mercat. Sense oferta no hi ha demanda
Martí Sabrià
GERENT DEL GRUP COSTA BRAVA CENTRE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona