Economia

L’Índia sosté l’economia

PLA Destina el 10% del PIB, 266.267 milions, a ajuts com ara crèdits avalats a les pimes per contenir l’impacte de la pandèmia CONFINAMENT La severitat inicial s’ha flexibilitzat, però l’aparició de nous casos es dispara i obliga a mantenir-lo tot el maig IMMIGRANTS El govern repartirà aliments gratuïts a 80 milions de treballadors aturats

Els 1.300 milions d’habitants de l’Índia es van tancar a casa el 25 de març, per ordre del govern en un intent de frenar la pandèmia. Un confinament marcadament estricte, que tot just permetia abastir-se i incloïa el repartiment en camions de productes alimentaris bàsics a la porta de casa. Des d’aleshores, els casos oficials registrats superen les 90.000 persones i les víctimes mortals són 2.872. Un peatge petit per a un país amb tanta població com el continent africà sencer, tot i que, igual que allà, el nombre real de víctimes és possiblement molt més alt. El govern ultranacionalista del primer ministre Narendra Modi ha anat prolongant el confinament per fases. La setmana passada es van alleugerir mesures de tancament en algunes zones del país on el risc sanitari és més baix. A més, a escala nacional, i per primer cop, es permetia que s’obrissin oficines privades al 33% de la capacitat, i dimarts passat el gegantí sistema ferroviari va despertar de nou gràcies a la reobertura d’algunes línies de passatgers. Modi havia promès canvis substancials amb relació al confinament i “d’acord amb els suggeriments dels estats” que componen l’Índia, alguns dels quals han qüestionat la gestió de la pandèmia del govern estatal. Però aquest cap de setmana el nombre d’infectats s’ha disparat, amb un rècord de 5.000 diaris. Finalment, el govern va anunciar ahir que mantenia el confinament sense variacions fins al 31 de maig, i que tornava a paralitzar el ferrocarril.

El problema indi és comú a gairebé tot arreu on fa mesos que conviuen amb el virus: no es poden permetre econòmicament allargar el confinament amb mesures severes indefinidament. En el cas de les superpoblades ciutats índies, l’equilibri és encara més complicat, ateses les condicions laborals als tallers de ciutats com ara Bombai, la capital financera, que aporta més d’un terç de tots els impostos indis i que a l’abril ja estava en una situació molt delicada per les infeccions, que s’estenien amb rapidesa.

En els darrers dies, Modi ha anunciat “un paquet econòmic especial” de 266.267 milions de dòlars per contenir l’impacte econòmic desencadenat pel virus. És ni més ni menys que el 10% del PIB del país, i conté la suma dels anuncis de paquets econòmics ja posats en marxa des de l’inici del confinament i els estímuls efectuats del Banc de la Reserva de l’Índia. El focus dels ajuts públics s’ha posat en els petits i mitjans negocis. Inclouen una línia de crèdit d’emergència avalada per l’Estat amb la finalitat de “reprendre l’activitat empresarial i salvaguardar els llocs de treball”. També es prohibirà la posada a licitació internacional de determinats projectes per tal d’afavorir les empreses i els llocs de treball locals, entre altres mesures.

Vols per repatriar milers d’indis

L’Índia és un país d’emigració cap als rics països petroliers del golf Pèrsic, on els indis són mà d’obra barata i pilar econòmic en sectors com ara la construcció i el servei domèstic. El govern indi va tancar totes les fronteres aèries, fins i tot als seus ciutadans, ja al març. Ara ha anunciat un pla per repatriar-ne desenes de milers i de moment organitzarà 64 vols que retornaran unes 15.000 persones, però que abastaran unes 200.000 persones. Els vols també aniran a recollir-ne al Regne Unit i als Estats Units. No són gratuïts. Per exemple, des de Londres costen uns 600 euros.

Uns altres treballadors en dificultats són els originaris del món rural que treballaven a les ciutats i ara han quedat sense feina pel tancament de fàbriques. Fugen de nou a casa per por de morir-se de gana. El govern destinarà 463 milions a proveir de menjar gratuït, durant dos mesos, uns 80 milions d’emigrants.

A peu
El retorn al poble de milers de persones que fins ara vivien a les ciutats es fa a peu, perquè el transport públic està tancat. Dies caminant sense aigua ni menjar, amb morts per extenuació en molts casos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona