Economia

Dos mesos i quatre dies

Els bars i tavernes de Palamós han estat els primers a obrir, amb la incertesa de com anirà el que queda de temporada

Amb la meitat de les taules fora de joc, les mascaretes i gels formen el nou paisatge

José Antonio Jiménez, antic empresari del món tèxtil, ara jubilat, ha anat a fer el cafè del matí a l’establiment Ítaca, un dels primers del passeig de Palamós, entrant per Sant Antoni. Jiménez, que feia dos mesos i quatre dies que no hi anava, ha acabat de prendre’l, s’ha tornat a posar la mascareta i ha seguit parlant amb Kene Puiggròs, el propietari, també amb protecció. L’Ítaca, un bar amb una terrassa coberta amb grans portes de vidre corredisses que li permeten obrir tres quartes parts del local, es veu com buit. Les taules són eixutes, n’hi ha moltes menys que abans de la Covid-19: no hi ha tovallons, ni cartes ni diaris, i es desinfecten un cop marxen els clients.

L’Ítaca és un dels 38 bars i tavernes de Palamós que, juntament amb els restaurants (76), cafeteries (25) i allotjaments (36), integren els graons de la gran cadena turística del municipi. “Després de dos mesos tancat, he hagut de buidar mig local, posar gels a l’entrada per rebre els clients i sense treure l’ERTO encara”, diu Puiggròs. L’impacte és important: d’un aforament de 40 persones ha passat a 26, mentre que la facturació és un 60% menys que el 2019. “Si abans ens queixàvem que cada temporada era més fluixa, ja veurem com ens va aquesta, que no té precedents”, destaca. Més avall, Juli Vázquez es pren una aigua a la pastisseria Cal Joan, també al passeig, content de poder seure-hi. En Manel, que el serveix, explica: “Abans hi teníem vuit taules; ara quatre.” A la Planassa, poc abans de pujar cap al carrer Major, les sabates de Calçats Massagué, totes ordenades en filera, esperen els clients. Jordi Fernández Massagué neteja la botiga. “Vàrem obrir dilluns passat amb cita prèvia. Teníem molt a fer i vàrem aprofitar per netejar l’establiment”, explica. A l’entrada, el primer que es troba és un gel desinfectant. Massagué, una de les cinc sabateries de la població, creu que per espai podrà atendre dues o tres persones alhora, si bé “ja es veurà”.

El recorregut turístic clàssic continua pel carrer Major, un dels punts calents del municipi, juntament amb la Planassa i el passeig del Mar. Els restaurants es veuen tancats, sense activitat ni cap cartell que ho aclareixi, si bé comenten que esperen el cap de setmana. Al carrer Major, la majoria de botigues estan obertes i els bars s’han de refiar de les terrasses. A totes s’hi veu algú. La Maria Rosa despatxa a l’establiment Anna Oliu, una de les 224 botigues de la població. Anna Oliu, l’establiment de l’empresària i dissenyadora del mateix nom, forma part del sector comercial més important de la població, el tèxtil, amb 65 botigues, només seguit per l’alimentació (38). Més amunt les terrasses també es veuen ocupades, però no hi ha gaire gent. Al centre històric, Josep Esparreguera, d’El Caliu, es mostra esperançat: “Molta gent ha passat aquest matí preguntant si obriria i això ja és molt bon senyal.” El local del Josep, de tapes, és molt petit i a fora només hi ha tres taules. Un detall: en Josep va inaugurar El Caliu el desembre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia