Economia

Catalunya supera el mig milió d’aturats al setembre

L’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre assenyala que s’han perdut 138.500 llocs de treball en un any

El govern xifra en 305.000 els treballadors afectats per la crisi

Els efectes de la Covid-19 tenen també un retorn perniciós en el mercat laboral. Catalunya supera el mig milió d’aturats en l’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre de l’any, segons dades de l’institut d’estadística espanyol (INE) publicades ahir. Així, fins al setembre, el nombre d’aturats va arribar fins als 506.600 treballadors, un 20,02% més que un any abans i un 7,11% més que en el trimestre anterior, quan ja es van notar els efectes dels primers acomiadaments per la crisi. La taxa d’atur, doncs, puja fins al 13,23%, mentre que a l’Estat espanyol escala fins al 16,26%. A l’Estat, el nombre de persones sense feina és de 3,72 milions.

En relació amb el tercer trimestre del 2019, Catalunya hauria perdut un total de 138.500 persones ocupades, la xifra més alta registrada des del tercer trimestre del 1987, segons va assegurar ahir el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, i recull l’agència Efe.

Cal tenir en compte, però, que Catalunya va ser també la zona de l’Estat en què més va augmentar l’ocupació entre juliol i setembre, 96.400 persones, un 2,99% més que en el trimestre anterior, fins a situar el total de persones ocupades en 3.323.900.

Del total d’aturats a Catalunya, 245.900 són homes (taxa d’atur del 12,23%) i 260.700 dones (taxa del 14,33%).

Ginesta va destacar que la crisi sanitària està tenint “una afectació més gran” en el mercat laboral de les comunitats autònomes que tenen més dinamisme econòmic i empresarial. En aquest sentit, Ginesta va xifrar en 305.000 el nombre de treballadors afectats per la crisi de la Covid-19 a Catalunya, si se suma la pèrdua d’afiliació estimada entre febrer i setembre, més les 146.559 persones que el 30 de setembre continuaven afectades per un expedient temporal (ERTO), a les quals s’afegeixen també 57.000 treballadors més afectats pels nous ERTO tramitats arran de l’obligació del tancament de la restauració a la comunitat. El sindicat avisa també que “puja l’atur perquè moltes empreses han optat per l’acomiadament, en lloc de les mesures alternatives per mantenir l’ocupació, evitar acomiadaments i reforçar la protecció de les persones treballadores directament afectades”.

CCOO, per la seva banda, avisava que “l’augment de l’atur ha estat exclusivament femení per l’efecte devastador de la crisi en ocupacions altament feminitzades”. El sindicat va advertir que “la pandèmia comporta fortes incerteses a les quals tan sols es pot fer front des del lideratge públic”, i va demanar “mesures de suport per mantenir el teixit productiu, especialment la petita i mitjana empresa, amb compensacions als sectors més afectats”.

Per la seva banda, la patronal Foment del Treball constata un “bon comportament de l’ocupació” en el tercer trimestre, tot i que destaca que encara queda una gran part de l’ocupació perduda per recuperar. Cal recordar que l’EPA no comptabilitza els afectats per ERTO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona