Economia

Palamós etiqueta el peix local per reforçar la qualitat

És una iniciativa pionera a Catalunya que pretén identificar les espècies pesqueres locals i la seva qualitat al llarg de la cadena de distribució

S’inicia en una primera fase amb les arts menors

La llotja de la Confraria de Palamós ha començat un projecte d’etiquetatge per identificar les espècies pesqueres locals i la seva qualitat al llarg de la cadena de distribució. Una iniciativa pionera a Catalunya que s’emmarca en el pla estratègic Palamós Peix, impulsat per l’Ajuntament, el Museu de la Pesca i la mateixa confraria.

Segons va explicar Cristina Mañas, gerent de la confraria, l’etiquetatge es du a terme un cop passat el control de qualitat, mitjançant una cinta fixada a la cua del peix i 100% reciclable on hi ha un codi QR imprès amb diversa informació.

El patró major, Toni Albalat, va anunciar ahir que aquest nou projecte d’etiquetatge es comença a aplicar ara només a la pesquera d’arts menors, amb espècies com el penegal, el cap-roig o el déntol, i amb peces d’un pes mínim de 600 grams, amb l’objectiu d’ampliar-lo progressivament a espècies d’altres tipus d’arts de pesca. Segons Albalat, es pretén contribuir a la “millora de la qualitat i l’increment de la traçabilitat i el control del producte subhastat a la llotja de Palamós, diferenciant totes aquelles espècies que compleixin uns estàndards de qualitat”.

Identificació

La identificació de les espècies es fa mitjançant una cinta de plàstic 100% reciclable, que actua com una brida i que se subjecta a la cua del peix. La cinta inclou una etiqueta amb un codi QR imprès en què es recull la informació del tipus d’espècie que es tracta, el dia que ha estat pescat i l’embarcació que l’ha capturat, així com una recepta per cuinar-lo. La informació continguda en el codi QR es transmet en el moment de la subhasta a través d’un lector i s’inclou a la web, en què es pot visualitzar tota la informació. La informació del QR que inclou la cinta es pot veure còmodament mitjançant els dispositius mòbils.

LA FRASE

Volem contribuir a la millora de la qualitat i l’increment de la traçabilitat i el control del producte
Toni Albalat
patró major de la confraria de palamós

Un projecte de llarg recorregut

El pla estratègic Palamós Peix, que és impulsat per l’Ajuntament de Palamós, el Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors palamosina, amb la participació de sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi, continua treballant en diverses iniciatives amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament local a través del peix desembarcat a la llotja de Palamós i en totes les seves dimensions. En els darrers mesos el projecte Palamós Peix ha fet diverses activitats i propostes, en què destaca el disseny d’una tapa reixada per a la cubeta de peix actual, elaborada amb polietilè d’alta densitat reutilitzable, que permetrà mantenir la cadena de fred del producte afegint gel sobre la tapa per garantir una temperatura idònia per sota dels 5ºC. També, durant el passat curs escolar, es van programar visites dels centres educatius del municipi a la llotja del port de Palamós perquè els alumnes d’aquests centres poguessin veure de prop el peix fresc desembarcat a la llotja palamosina i conèixer les seves característiques i propietats saludables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona