Economia

Quaranta-quatre dies després

Els centres comercials han estat tancats prop d’un mes i mig i demà poden obrir

Els botiguers diuen que han passat dies molt durs i que no recuperaran el que ja han perdut

Demà, quaranta-quatre dies després, els centres comercials podran obrir les portes al públic. Han estat dies molt durs, dies de desesperació, de ràbia i d’impotència de veure com “tothom podia obrir menys nosaltres”. La notícia de la reobertura satisfà el sector malgrat que, segons va explicar ahir el gerent de l’Espai Gironès, Pau Jordà, “arriba tres setmanes tard” –les grans cadenes comercials van poder obrir el 23 de novembre–. “Malgrat tot és una bona notícia per al sector i per a tots els comerciants que en formen part”, va dir Jordà. En aquest mateix sentit es va pronunciar el propietari del centre comercial Gran Jonquera Outlet & Shopping, Antoni Escudero, que va assegurar que l’anunci els ha alegrat però a la vegada “estem tristos per tota aquesta inseguretat i la situació crítica que tenim”. Escudero va criticar el govern, del qual va dir que no “té les coses clares i es contradiu”. “Avui diu blanc i demà, negre”, manté.

Quatre botiguers de cinc dels cent vint-i-dos establiments que formen part de l’Espai Gironès –Llagurt, Tecnogalery. Eurekakids, Calzedonia i Tezenis–, de Salt van accedir divendres a parlar amb aquest rotatiu per explicar com han viscut aquests dies d’inactivitat i les conseqüències que el tancament ha tingut per als seus negocis. Just després de les presentacions, una de les protagonistes del reportatge ja va dir: “En la concentració que vam fer aquesta setmana passada a Barcelona per reivindicar que ens deixessin obrir, jo vaig veure botiguers plorar.” De les 122 botigues que té l’Espai Gironès, 18 han pogut obrir sempre perquè són les considerades de primera necessitat i cinc han decidit fer click and collect (el client pot recollir a la botiga el que han comprat per internet). La resta han tingut tancat des del 30 d’octubre passat. Els centres comercials de Catalunya donen feina directa a 35.000 persones i indirectament a 70.000 més i entre un 35% i un 40% de les botigues que en formen part són del grup anomenat petit comerç.

Per als botiguers, la decisió del govern de mantenir tancats durant aquestes setmanes només els centres comercials quan altres espais “semblants” podien tenir obert era “errònia” i “presa amb criteri polític i no de salut”. Diuen que no tenia sentit que Ikea, Leroy Merlin, Media Markt o grans edicifis com El Corte Inglés poguessin tenir obert i un “centre comercial com l’Espai Gironès que té més ventilació que ells no hi pogués estar”. Era, en paraules del gerent del centre, “una discriminació de gènere”.

En aquests quaranta-quatre dies tancats els comerciants asseguren que han perdut moltes vendes. Sobretot perquè durant aquest temps hi ha hagut el Black Friday, “que representa una bona campanya per a la majoria de botigues del centre” i l’inici de la campanya de Nadal. Les vendes que han perdut ja no les podran tornar recuperar i, segons diuen, aquesta manca d’ingressos podria posar en joc la viabilitat dels seus negocis. A més de deixar sense feina un munt de treballadors que ara estan en ERTO.

Però per a les botigues del centre que durant tots aquests dies han pogut obrir perquè són les considerades de primera necessitat les coses no han anat millor a l’Espai Gironès perquè sense oferta la gent “no hi ve a comprar” i només s’hi acosta “per necessitat”. Aquest és el cas de la botiga de mòbils Tecnogalery, que calcula que “tot i ser dels privilegiats” que podia tenir obert, aquest mes de novembre han vist pèrdues de facturació d’entre un 65% i un 70% respecte al mes de novembre de l’any passat. I sort que han tingut un Black Friday en què els productes tecnològics solen ser alguns dels més sol·licitats.

Els botiguers es queixen que sense ajuts han estat ells els qui han hagut de pagar de la seva butxaca l’obligació d’estar tancats quan hauria de ser l’administració “qui ens hauria d’haver ajudat”. I posen d’exemple el cas d’Alemanya, on durant el tancament s’ha pagat als empresaris el 70% de la facturació que havien fet aquell mateix mes de l’any 2019. Entenen que ni la Generalitat ni el govern de l’Estat “no tenen diners” per fer el mateix que aquests països però voldrien que els haguessin eximit, almenys, de pagar, els impostos com ara l’IRPF, la Seguretat Social o fins i tot els autònoms perquè “no té sentit que a més de no facturar hàgim d’abonar el mateix que si estiguéssim treballant”.

Reconeixen, però, l’ajut que els està donant la propietat de l’Espai Gironès com ja va fer en el primer confinament. Estan queixosos també amb els canvis d’opinió sobtats dels polítics i els continus rumors de diferents dates d’obertures dels centres perquè això ha repercutit molt negativament en els negocis ja que s’han fet compres de productes que no s’haurien fet.

L’obertura arriba tres setmanes tard però és una bona notícia tant per al sector com per als botiguers
La propietat ha invertit 190.000 euros en mesures anti-Covid; som un espai segur
Pau Jordà
GERENT DE L’ESPAI GIRONÈS
Crec que el tancament dels centres comercials va ser una decisió errònia i presa amb criteri polític i no de salut
Tecnogalery

“Hem pogut obrir però hem tingut pèrdues en facturació”

Xavi Arnall, de Tecnogalery, ha estat un dels “privilegiats” que ha pogut obrir aquests dies però com que l’afluència del centre ha estat molt baixa han tingut pèrdues importants en facturació. “El nostre producte és impulsiu i si no hi ha gent no es ven”, manté. Critica les imatges que s’han vist aquests dies dels carrers plens de gent per anar a comprar quan a l’Espai Gironès s’han fet esforços i inversions importants per “ser un espai segur”.

Calzedonia i Tezenis

“Amb el tancament l’únic que feien era enfonsar-nos”

Mari Burmia és la gerent de les botigues Calzedonia i Tezenis de l’Espai Gironès. Pensa que el tancament dels centres comercials ha estat un caprici “polític” que no tenia “lògica” i que l’únic que fan és “enfonsar-nos”. “Sembla que no coneguin la realitat del país perquè en els centres comercials no hi ha grans empreses, sinó tot al contrari, una part important està formada per petites botigues”, assegura.

Llagurt

“Ens podria haver fet perillar la viabilitat del projecte”

Glòria Salomó és fundadora de Llagurt juntament amb Íngrid Rahola. Va explicar que el seu producte és molt estacional i que en aquesta temporada una part important dels ingressos provenen de les vendes que es fan a l’Espai Gironès. “Per a nosaltres el tancament, totalment irracional, ens ha posat en una situació difícil”, va dir Salomó, que va reconèixer que la viabilitat del projecte estava en joc. Diu estar decebuda amb l’administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA