Economia

L’IPC puja quatre dècimes al desembre i registra una variació anual del -0,6%

Es tracta del novè mes consecutiu en negatiu

A l'Estat, ha pujat tres dècimes respecte al novembre i s'ha situat en un -0,5%

L’IPC va pujar quatre dècimes al desembre a Catalunya respecte al novembre i va tancar l’any passat amb una variació anual del -0,6%, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística. Es tracta del novè consecutiu en taxes negatives, des que a l’abril, poc després de la primera declaració de l’estat d’alarma, ja se situés en un -0,7%. Pel que fa la variació mensual va ser del 0,4%.

Els grups amb més influència negativa en els preus a Catalunya durant el desembre van ser el transport, amb un descens del 4,6%; seguit de les comunicacions i l’ensenyament, ambdós amb una caiguda del 4,1%. També han retrocedit, per exemple, els preus de l’electricitat, el gas i altres combustibles (-3,1%), els articles tèxtils per a la llar (-2,1%) i s’han enfonsat els paquets turístics (-7,5%) i els preus de l’educació superior (-10,7%) i serveis d’allotjament (-13,4%).

En canvi, els grups on els preus han pujat més han estat el dels aliments i les begudes no alcohòliques, amb un 1,5%, juntament amb el vestit i calçat, amb un 1%, entre d’altres. També ha augmentat, de forma més moderada, el preu de les begudes alcohòliques i el tabac, en un 0,5%.

Per demarcacions, a la de Barcelona la variació anual de l’IPC ha pujat dues dècimes, fins a situar-se en el -0,6%; a la de Girona ha augmentat quatre dècimes fins al -1,1%, a la de Lleida també quatre dècimes, fins al -0,8% i a la de Tarragona el mateix, amb una variació del -0,7%).

A l’Estat

A l’Estat, la taxa anual de l’IPC es va situar en el -0,5%, tres dècimes més que al novembre. Tot i els increments respecte les taxes anuals del novembre, es van registrar variacions negatives en pràcticament totes les comunitats, amb l’excepció Melilla (0,1%). El major augment es va produir a La Rioja, amb una pujada de cinc dècimes (-0,8%) i el menor va ser a les Illes Balears, amb només una dècima (-0,4%).

A Espanya, els grups amb major influència positiva en la taxa anual van ser l’habitatge, amb una variació del -0,1%, més de dos punts més que al mes anterior per l’augment del preu de l’electricitat davant el desens registrat al desembre del 2019; i el transport. En aquest cas, els preus es van incrementar en set dècimes, fins al -4,4%, per l’augment del preu dels carburants i lubricants per al transport personal.

Els grups amb influència negativa van ser l’oci i la cultura, amb una variació del -1,6%, set dècimes menys que al novembre causada per l’augment dels paquets turístics respecte el desembre del 2019 i els aliments i begudes no alcohòliques, amb dues dècimes menys fins a situar-se en l’1,1% pel descens dels preus de les llegums i les hortalisses.

Text



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona