Economia

Làctia tanca les portes als productors de llet d’Osona per no acceptar un afegitó del nou contracte

Els ramaders demanen incloure que accepten el preu “per necessitat” tot i ser conscients que no cobreixen despeses

Els productors de llet d’Osona s’han trobat amb les portes tancades de la central de Làctia de Vidreres (Selva) aquest dilluns al matí. El motiu és que l’empresa lletera no accepta una clàusula del nou contracte amb els productors. Els ramaders han afegit al document que accepten el preu “per necessitat” i deixen constància que el preu “no cobreix els costos de producció”. Els ramaders produeixen habitualment 7 cubes de 25.000 litres cada una d’elles a la setmana. Ara, ja busquen alternatives per vendre la llet a una altra empresa. Des del sector avisen que el problema el tenen amb totes les distribuïdores perquè les marques blanques fixen un preu massa baix.

Els ramaders d’Osona han portat aquest dilluns al matí 50.000 litres de llet a l’empresa Làctia, que s’encarrega de distribuir el producte a Mercadona sota la marca blanca. Els dos camions, però, s’han trobat amb la tanca abaixada i tal com han arribat, han hagut de recular. El primer d’ells ha estat a primera hora, sobre les vuit del matí. El segon ha estat a dos quarts de dotze.

L’empresa s’ha negat a comprar-los la llet perquè no accepten l’afegitó que els ramaders osonencs han afegit al nou contracte que tenen amb la distribuïdora amb seu a Vidreres. En aquest cas, el contracte estipular pagar dos cèntims més del preu estipulat fins ara. Tot i així, els productors han volgut incloure una frase en què deixi constància que accepten el preu “per necessitat” tot i ser conscients que aquest preu “no cobreix els costos de producció”, tal com posa literalment l’afegitó.

El director general de la Cooperativa Plana de Vic, Daniel Bassas, ha detallat que ara hauran de buscar alternatives per vendre la llet. La cooperativa venia fins ara set cubes de 25.000 litres cada una d’elles a la setmana. Ara, si Làctia no els compra aquesta llet, buscaran vendre-la a altres punts de l’Estat. També es plantegen exportar-la en països com ara Itàlia o França.

Bassas ha detallat que l’afegitó en el contracte “defensa” el que fixa la normativa estatal de la cadena alimentària. El director general ha recordat que la llei diu que “no es pot vendre un producte per sota del preu de cost” i els contractes que estaven signant amb Làctia, no es compleix aquesta condició. Per això volien deixar per escrit que acceptaven el preu per “seguir amb el dia a dia de les explotacions”.

El president de la Cooperativa Plana de Vic, Vicenç Fabré, ha afirmat que el problema no és només amb Làctia (intermediària de Mercadona), sinó que el problema es repeteix amb totes les distribuïdores de marca blanca de la resta de cadenes de supermercats. Fabré ha assegurat que si el preu del litre de llet ronda els 60 cèntims, això vol dir que “és impossible que els ramaders cobrim les despeses” que implica produir un litre de llet. “Totes les distribuïdores juguen al mateix joc i l’únic que fa és arruïnar el sector”, ha afegit el president de la cooperativa.

De fet, la diferència de preu entre un litre de llet de marca blanca a l’estat espanyol amb supermercats com ara a França és abismal. Mentre a l’Estat les cadenes posen la llet a la venda per uns 58 cèntims al litre, a França es ven per 98. Això vol dir pràcticament el doble de preu. Fabré ha recordat que els “costos de producció” entre les explotacions de França i les de Catalunya són similars i permet veure que els ramaders nacionals no tenen marge de benefici.

Vicenç Fabré també ha incidit en què el preu del litre de llet “fa anys” que no ha canviat, mentre que els costos de producció han augmentat, sobretot en els últims anys. Per això considera que la guerra sobre el preu de la llet és un “problema estructural” dels últims 20 anys i els ramaders han vist com el marge de benefici cada vegada es reduïa fins a arribar a tenir pèrdues.

Si bé els estudis calculen que un ramader hauria de cobrar uns 40 cèntims per cobrir les despeses, Làctia proposava pagar-los 34 cèntims (dos cèntims més que en l’anterior contracte) per litre en el nou contracte que no han acabat acceptant per l’afegitó dels ramaders.

Per resoldre la situació, des d’Unió de Pagesos demana que els consumidors comprin els productes “de prop de casa” i que siguin conscients del “valor” de cada producte. “No pot ser que un litre de llet valgui menys que un litre d’aigua”, ha remarcat el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona