Economia

L’atur torna a pujar a l’agost i colpeja el sector de serveis

El nombre de desocupats a Catalunya va pujar en 9.554 persones el mes passat, un 2,8% més que al juliol

La patronal Pimec ho vincula a la “rigidesa” de la reforma laboral aprovada al desembre

L’atur va continuar a l’agost la línia ascendent que havia iniciat al juliol. Segons les dades fetes públiques ahir pel Ministeri de Treball i Economia Social, a Catalunya el nombre de desocupats va augmentar el mes passat en 9.554 persones, un 2,8% més, i es va situar com la segona comunitat amb més atur, darrere només d’Andalusia, amb 9.955 aturats més que al juliol. Tot i això, en comparació amb els números d’ara fa un any, el nombre de gent sense feina ha caigut en 40.183 persones, un descens del 10,3%. De fet, la xifra d’aturats de l’agost se situa en els nivells més baixos en aquest mes des del 2008.

L’atur ha pujat a totes les demarcacions catalanes, amb Girona al capdavant pel que fa a percentatge (un 3,83% més). A Lleida s’han registrat un 3,61% d’aturats més, a Tarragona un 3,04% i a Barcelona un 2,57%. En tots els casos l’increment ha estat encapçalat per dos sectors, el de serveis i la indústria. El primer ha registrat 9.176 persones més a l’atur i concentra un 96% dels nous desocupats. A molta distància se situen la indústria (874 persones més) i la construcció (738 persones més). En canvi, la desocupació ha baixat a l’agricultura, amb 341 aturats menys que al juliol. Dels aturats a Catalunya al mes d’agost, el 58% són dones (203.571).

Des del govern català, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, va valorar negativament les xifres d’atur. “No podem parlar de dades satisfactòries”, va afirmar, i va atribuir l’escenari a la inflació i l’encariment de l’energia en el mercat laboral. Paral·lelament, Vinaixa va assenyalar que la dada de contractació indefinida de l’agost és la més baixa dels darrers cinc mesos. Així, si bé a l’abril es van firmar 107.000 contractes indefinits, aquest mes d’agost se n’han formalitzat poc més de 85.000.

El sindicat UGT va fer una lectura “positiva” del nivell d’atur de l’agost, va remarcar que és el més baix en aquest mes des de l’any 2008 i ho va vincular a l’efecte que, segons el seu parer, ha tingut la reforma laboral aprovada al desembre. Per Pimec, però, la reducció de l’atur respecte a altres anys respon precisament a la “rigidesa” que “ha imposat” la reforma laboral en el mercat de treball. Segons la patronal, les empreses que han de triar entre contractar de forma indefinida o no contractar, tenint en compte el context “d’incertesa”, aposten per la segona opció.

LA XIFRA

96%
de les persones
que s’han quedat sense feina a l’agost pertanyien al sector de serveis. Un total de 9.176.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar