Economia

Unió de Pagesos amenaça de bloquejar la distribució de gasolina si el govern no els escolta

Els pagesos han anunciat aquest divendres que si no reben una resposta a les seves demandes radicalitzaran les seves mobilitzacions, entre les quals no descarten bloquejar les centrals de distribució de combustible durant alguns dies al setembre.

Els pagesos han col·lapsat diverses carreteres de l'Empordà amb dues tractorades d'uns 35 tractors, 15 a Figueres i una vintena entre Torroella de Montgrí i Pals, i han causat diversos quilòmetres de cua.Al final del trajecte, els pagesos han repartit fullets entre els turistes en els quals s'explica la greu situació del sector. "Estem parlant de valorar una mica el paper dels pagesos sobre productors d'aliments", ha assegurat el coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos (UP), Joan Caball. La gent ha de preguntar-se per què "puja cada mes el preu dels aliments si nosaltres no augmentem els preu dels nostres productes quan els vénen als intermediaris", ha dit Caball.

El coordinador d'UP ha advertit que les mesures que els pagesos reclamen per fer front a la crisi de costos són vitals per al sector, i que la seva aplicació és perfectament viable per part de l'administració estatal. El govern català "es manté inactiu davant d'una crisi que posa en perill la viabilitat de moltes explotacions catalanes", segons Caball.

Davant la situació de l'augment dels costos, UP demana, entre d'altres mesures, que s'estableixi un gasoil professional amb la màxima rebaixa dels impostos indirectes especials, una reducció de l'IVA del 7% que s'adeqüi a l'evolució dels preus del conjunt dels costos de producció dels últims anys o la continuïtat de tarifes elèctriques específiques per al reg.

A més, el sector denuncia l'alt preu dels pinsos, que en un any s'han encarit un 33,6%, fet que posa en perill moltes explotacions.

D'aquesta manera, els pagesos reclamen una regulació justa de les pràctiques comercials que eviti els abusos dels oligopolis del sector de la indústria i la distribució, tant sobre els pagesos com sobre els consumidors, imposant marges comercials abusius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.