Economia

estat espanyol

El govern espanyol proposa apujar a 30 anys el període de càlcul de les pensions

El còmput tindria en compte els millors 28 anys cotitzats

El ministeri de Seguretat Social també planteja augmentar la base màxima de cotització un 1,154% entre el 2025 i el 2050

El ministeri de Seguretat Social ha plantejat aquest dilluns als agents socials ampliar cinc anys més el període de càlcul de les pensions i tenir en compte els 28 millors.

La proposta que el departament que dirigeix José Luis Escrivá ha posat sobre la taula a la reunió de la Mesa del Diàleg Social sobre Pensions proposa estendre el còmput de les pensions dels 25 anys actuals a 30 anys, dels quals es podrien triar els 28 amb millor cotització.

Segons fonts del ministeri, es tracta d’un extensió “moderada” del període de còmput que “es realitzaria de manera progressiva”.

La reforma aniria acompanyada d’una millora del tractament de les “llacunes de cotització” per a les dones i homes la carrera de cotització dels quals s’hagi vist minorada després de tenir fills, en línia amb el funcionament del complement de bretxa de gènere. Segons les fonts, la proposta també inclou un tractament especial per a les llacunes de cotització del col·lectiu d’autònoms.

Juntament amb l’extensió del període de càlcul de la pensió, Seguretat Social proposa vincular l’evolució de la base màxima de cotització a l’IPC, així com un increment addicional anual d’1,154 punts entre el 2025 i el 2050. Aquest augment aniria acompanyat d’un increment de la pensió màxima.

El pla de l’executiu estatal és una “proposta inicial” que està subjecte a la negociació amb els sindicats i la patronal, que s’ha reprès aquest dilluns amb l’objectiu de tancar les mesures compromeses amb Brussel·les abans de final d’any.

CCOO ja ha rebutjat la necessitat d’una ampliació del període de càlcul de les pensions quan tot just acaba de “culminar el desenvolupament de l’extensió anterior” –ja es va ampliar de 15 a 25 anys el 2011. El sindicat recorda que aquest punt no és a les recomanacions del Pacte de Toledo i no hi ha la “certesa que tingui prou suport per a la seva tramitació parlamentària, cosa que constitueix una condició necessària per qualsevol debat al respecte”. El sindicat sí que valora la vinculació de les bases màximes a l’IPC, però reclama “mesures més intenses per a l’increment d’ingressos contributius”.


Díaz discrepa de la proposta d’Escrivá

La ministra espanyola de Treball i vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, no comparteix la proposta d’ampliar el període de càlcul de les pensions que planteja el ministeri de Seguretat Social.

Díaz ha considerat que elevar el còmput dels 25 anys actuals a 30 anys complica l’accés a la prestació per jubilació i suposa una “retallada de drets”.

“L’ampliació del càlcul de la base reguladora a 30 anys és un enduriment en l’accés a la jubilació que nosaltres no podem compartir, ho hem dit en moltíssimes ocasions”, ha recordat en declaracions a Guadalajara (Mèxic), on participa a la Fira Internacional del Llibre,

La vicepresidenta ha recordat que el període de càlcul a l’Estat “estava inicialment en els vuit anys, després es va estendre a 15 anys i amb la nova llei, que entrarà en vigor el 2027, s’ampliarà a 25 anys”.

“Ampliar-lo a 30 anys és sens dubte un enduriment de l’accés a les pensions de jubilació (...) Estem fent canvis en el mercat de treball que avancen en la recuperació de drets. Això no és recuperar drets, és retallar drets”, ha opinat.economia

Foment engega una ofensiva per rebaixar la pressió fiscal

L’empresa gironina podrà formar 6.000 treballadors sense costos

girona
economia

El vi de l’Estat, a les cartes dels restaurants del món

Barcelona

Foment veu “confiscatori” l’impost a les grans fortunes

Barcelona

Wallbox planteja acomiadar 136 treballadors a Catalunya en el procés per reduir un 15% la massa salarial

Barcelona

La Generalitat capta un nou rècord d’inversió estrangera

barcelona

Demanen que la Generalitat sigui accionista de Nylstar

blanes
economia

La CNMC autoritza la compra del grup funerari Mémora per l’asseguradora Catalana Occident

barcelona

La venda de cotxes de segona mà es dispara un 65% al gener

Barcelona