Economia

Unió Europea

El BCE apuja mig punt el tipus d’interès a la zona euro

El tipus bàsic augmenta fins al 2,5 %; el de facilitat marginal de crèdit, al 2,75 % i el de facilitat de dipòsit, al 2 %

L’autoritat monetària europea avisa que continuarà elevant els tipus per contenir la inflació

El Banc Central Europeu (BCE) ha acordat aquest dijous apujar mig punt els tipus d’interès a la zona euro davant per intentar contenir la inflació. L’autoritat monetària europea avisa que continuarà augmentat el preu del diner davant la “considerable revisió a l’alça de les perspectives de la inflació”.

El Consell de Govern del BCE ha decidit apujar mig punt els tres tipus d’interès oficial. Així, el tipus per a les principals operacions de finançament augmenta fins al 2,5 %; el de la facilitat marginal de crèdit, se situa en el 2,75 %, i el de la facilitat de dipòsit, al 2 %. La mesura tindrà efecte a partir del 21 de desembre.

El BCE adverteix que continuarà augmentant “significativament” els tipus d’interès, ja que la inflació encara és “excessivament elevada” i la previsió és que es mantingui “per damunt del seu objectiu durant massa temps”.

Els experts de l’Eurosistema han revisat les seves previsions de l’augment de preus “significativament a l’alça” i ara estimen que la taxa se situarà en una mitjana del 8,4 % el 2022 i baixarà al 6,3 % el 2023. També calculen que la inflació baixi de manera acusada al llarg de l’any entrant i que el 2024 sigui del 3,4 % i del 2,3 % el 2025, quan ja serà més propera a l’objectiu del 2 %.

L’entitat avisa que l’economia de la zona euro podria experimentar una contracció aquest trimestre i el proper per la crisi de l’energia, l’“elevada incertesa”, el “debilitament de l’activitat econòmica nacional2 i a l’“enduriment de les condicions de finançament”. No obstant això, els experts creuen que si es produeix una recessió aquesta seria relativament curta i poc profunda.

En qualsevol cas, auguren que el creixement sigui moderat l’any vinent i el revisen “considerablement a la baixa” en comparació amb les projeccions anteriors. En concret, preveuen que l’economia de l’Eurozona creixi un 3,4 % el 2022, un 0,5 % el 2023, l’1,9 % el 2024 i l’1,8 % el 2025.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

estats units

La Fed torna a apujar els tipus tot i la tempesta bancària

Els sindicats acorden un increment de la plantilla a presons i desconvoquen mobilitzacions

barcelona
estats units

La Reserva Federal dels EUA apuja els tipus d’interès malgrat les tensions al sistema financer

barcelona

La UE finança amb 7,4 milions d’euros la seguretat quàntica

Barcelona
habitatge

El Parlament farà una comissió d’investigació sobre els grans tenidors immobiliaris

barcelona

El Banc d’Espanya eleva el creixement a l’1,6% del PIB aquest any

BARCELONA

Els funcionaris de presons trenquen negociacions amb Justícia i anuncien mobilitzacions

barcelona

La Cambra de Perú reconeix les empreses creades per peruans més reeixides

Barcelona

Transgourmet enllesteix la reforma del Gros Mercat de Girona, que ha costat 2,2 milions

girona