Economia

ESTATS UNITS

Fitch rebaixa la qualificació del deute dels EUA

L’agència li dona el nivell AA+, un punt per sota de la nota més alta, pel “deteriorament fiscal esperat” durant els propers tres anys i el deute “cada vegada més alt” del govern nord-americà, entre altres motius

Tant la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, com la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, han criticat la decisió

L’agència de qualificació Fitch ha rebaixat aquest dimarts la qualificació del deute dels EUA al nivell AA+, un punt per sota de la nota més alta, després d’haver-lo posat en “observació negativa” el passat maig per l’impàs sobre el sostre de deute, informa l’agència Efe.

En un comunicat, Fitch s’ha referit al “deteriorament fiscal esperat” durant els propers tres anys i al deute “cada vegada més alt” del govern nord-americà com alguns dels motius que l’han portat a prendre aquesta decisió. “En opinió de Fitch, els estàndards de govern s’han deteriorat durant els darrers vint anys, també en assumptes fiscals i de deute, malgrat l’acord bipartidista del juny per elevar el sostre de deute”, ha explicat la institució, que també ha assegurat que els repetits enfrontaments pel sostre de deute han deteriorat la confiança en la gestió fiscal del país.

Per la seva banda, la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, ha emès un comunicat criticant la decisió i assegurant que es basa en “dades antiquades”. “La decisió de Fitch no canvia el que els nord-americans, els inversors i la gent de tot el món ja sap: que els valors del Tresor són l’actiu líquid i segur preeminent, i que l’economia nord-americana és fonamentalment forta”, ha assegurat Yellen, que ha defensat també les polítiques econòmiques de l’administració de Joe Biden i ha assegurat que el pressupost reduiria el dèficit en més de dos bilions de dòlars.

Pel que fa a la Casa Blanca, la seva portaveu, Karine Jean-Pierre, ha destacat en un comunicat que “el model de qualificacions que utilitza Fitch va empitjorar durant el mandat del president Trump i després va millorar amb el del president Biden”. “Desafia la realitat rebaixar la qualificació dels EUA en un moment en què el president Biden ha portat la recuperació més forta de qualsevol gran economia del món”, ha criticat Jean-Pierre, que ha atribuït els principals riscos econòmics a l’“extremisme” dels republicans.

Fitch va posar en observació negativa la qualificació creditícia dels EUA al maig, quan demòcrates i republicans intentaven posar-se d’acord per elevar el sostre de deute –el límit legal als diners que el país pot demanar prestat–, que només pot modificar el Congrés. L’acord entre la Casa Blanca i els republicans, que suspèn el sostre de deute fins el 2025 a canvi d’importants retallades en la despesa pública, va arribar només cinc dies abans de la data límit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA