Economia

economia

“Estocada de mort” a la flota pesquera

El Departament d’Acció Climàtica, conjuntament amb el sector pesquer, exigeix al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que es replantegi la veda de fins a sis mesos per a la sardina que es vol aplicar a partir de l’1 d’octubre, perquè “hipoteca el futur del sector”. Des de l’Escala, el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, va denunciar ahir que el ministeri no ha complert les promeses de consens amb el territori i que això s’ha traduït en mesures “inadequades”, que “traspuen desconeixement” i que “no ajudaran en res” l’espècie. Així mateix, els pescadors van alertar que la veda de sardina suposarà capturar-la igualment i haver-la de tornar a mar “morta”. El sector alerta que sumar quatre mesos de veda als dos d’aturada biològica que ja fan suposarà una estocada de mort per a la flota.

Tudela i el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, el gironí Antoni Abad, i el patró major de la Confraria de l’Escala, Josep Lluís Sureda, van exigir a l’Estat que faci marxa enrere i que no “imposi” la veda de sardina a partir de l’1 d’octubre. També demanen una “modificació urgent” del pla de gestió de la modalitat d’encerclament amb l’objectiu de buscar un equilibri entre la preservació de l’espècie i la viabilitat del sector pesquer català. Abad assenyala que la veda de quatre mesos és “un disbarat”: “Ens portarà a la desaparició.” Segons el president de les confraries catalanes, el ministeri arriba “tard i malament” i dona una estocada de mort al sector pesquer.

Per Sureda, la veda que ha aprovat l’Estat serà “la ruïna” per al sector. A l’Escala, per exemple, el 80% dels ingressos de la confraria depenen de les captures de sardina, anxova i seitó, i va alertar que aquesta mesura és un contrasentit perquè la flota d’encerclament captura tot tipus de peixos, també sardina, i no pot evitar pescar-la quan surt a mar. Per això, sosté que durant aquests quatre mesos en capturarien igualment però l’haurien de tornar a mar “quan ja és morta”. Els pescadors exigeixen al ministeri que no entri en vigor la veda i que abordin la situació del peix blau conjuntament amb l’administració catalana, el sector pesquer i la comunitat científica.

En paral·lel, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha enviat una carta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en què demana que s’elimini la veda de sardina que proposen ara i, per contra, s’ampliï un mes l’actual aturada biològica de la flota d’encerclament, que és de dos mesos. Això, diu Mascort, mentre s’articulen taules de treball descentralitzades per abordar la situació del peix blau. Els pescadors i el govern català fa dues dècades que reclamen a l’Estat espanyol l’adopció d’un pla de gestió.

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/2331194-govern-catala-exigeix-que-es-replantegi-la-veda-de-sardina-fins-a-6-mesos-perque-hipoteca-el-futur-del-sector.html

2331194



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona