Economia

El cabàs del mercat s’ha encarit un 30,8% en dos anys, segons l’OCU

L’organització de consumidors afirma que a Catalunya es poden estalviar 1.500 euros anuals triant lloc i marca de producte

Les ciutats catalanes, entre les més cares de l’Estat

Els preus dels productes de consum bàsic s’han apujat, de mitjana, un 14,1% en els últims dotze mesos. Aquest percentatge, sumat al registrat el 2022, eleva l’encariment del cabàs del mercat un 30,8% en els últims dos anys. Així ho assegura un informe de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que també afirma que, concretament a Catalunya es poden estalviar fins a 1.498 euros anuals en funció del lloc i les marques que es triïn.

Per elaborar l’estudi, l’associació ha analitzat 155.489 preus d’un cistell de la compra formada per 236 productes de setze categories diferents, que inclouen alimentació fresca, com fruites, verdures, carn i peix; alimentació envasada i productes d’higiene i adrogueria, tant de marques líders de fabricant com de marques blanques.

Segons l’OCU, els productes que més s’han apujat són el sucre (65,7%), la llet condensada (61,4%), les pastanagues (56,1%) i les cebes (40%), mentre que entre els pocs productes que registren abaratiments hi ha l’oli de gira-sol (-39,8 %), els plàtans canaris (-34,8 %) i el formatge fresc (-21,2 %).

L’informe revela també que les cadenes de supermercats més barates, segons l’organització, són Family Cash, Alcampo, Supeco, Consum i Mercadona. També, que, per bé que les ciutats catalanes estan entre les més cares de l’Estat, on es pot estalviar més triant bé l’establiment són Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

En general l’estalvi anual a Catalunya varia molt en funció de la localitat. Així, per exemple, hi ha els 764 euros de Tarragona, els 890 de l’Hospitalet, els 926 a Lleida i els 950 euros a Girona. Segons l’estudi, si es fa la mitjana anual a tot l’Estat després d’analitzar 1.108 establiments de 65 ciutats, l’estalvi mitjà se situaria en els 1.056 euros, amb grans oscil·lacions, entre els 430 euros de Conca, per la poca oferta disponible de supermercats, fins als 3.928 euros que es poden estalviar a Madrid, tot i que la capital espanyola consta entre les capitals més cares de l’Estat.

D’altra banda, entre les cadenes, les que han apujat més els preus són E. Leclerc (16,8%), seguit de Supeco (15,85), Carrefour Express (15,3%) i BM Urban (15,1%). Per contra, Eroski City (8,8%), Eroski (8,1%) i la cadena Masymas (8%) són les que han encarit menys els seus productes.

La despesa de les llars, doncs, ha crescut de manera que els consumidors han perdut capacitat adquisitiva. Davant d’això, l’OCU denuncia que molts ciutadans han de recórrer a productes elaborats en lloc dels frescos, un fet que redueix la qualitat nutricional de la seva dieta.

Per tot plegat, l’OCU ha demanat que, davant l’important augment de preu del cabàs de la compra, el govern espanyol ampliï la reducció de l’IVA a la carn i el peix, i que augmenti el nombre de beneficiaris dels xecs d’aliments, així com la seva quantitat. Paral·lelament reclama a al CNMC i al Ministeri d’Agricultura que intensifiquin els controls de la cadena alimentària per comprovar que “funciona correctament i no es duen a terme pràctiques que perjudiquen els consumidors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona