Economia

Unió de Pagesos fa balanç de l’any agrari marcat per la sequera

El sindicat torna a reclamar mesures urgents contra la manca d’aigua

Alerta dels riscos per a la continuïtat de les explotacions catalanes

Mascort anuncia que la meitat dels ajuts del govern per pal·liar les pèrdues aniran a les finques afectades pel tancament del Canal d’Urgell

Unió de Pagesos (UP) ha fet balanç avui a la fira de Sant Miquel de l’any agrari, que ha estat protagonitzat per la reclamació de mesures “urgents” per fer front a la sequera i per donar continuïtat a les explotacions agràries catalanes.

Segons informacions del sindicat agrari recollides per Efe, encara queden per resoldre “grans problemes” al sector i, per això, continuen reclamant a les administracions competents una millor gestió de la situació i més ajudes per als agricultors afectats.

Més enllà de la sequera, UP considera que hi ha assignatures pendents en els àmbits de les assegurances agràries, en els danys causats per la fauna salvatge, la preservació de l’espai i els costos de producció, així com per l’excés de burocràcia davant d’un any amb una PAC amb “més exigències i menys pressupost”.

De l’anàlisi de l’any agrari UP destaca aspectes com la situació del sector del cereal, amb pèrdues de fins al 100% a causa de la sequera als cultius de secà; els problemes del preu del raïm per l’escassa producció o l’opacitat de la Llotja de Reus (Baix Camp) al mercat de la fruita seca.

El sector de l’oli d’oliva també preocupa el sindicat ja que espera pèrdues a comarques líders al producte com les Garrigues, l’Alt i el Baix Camp i el Baix Penedès, pèrdues que poden arribar a un 95% o al 100%. La pujada del preu del porc, la baixada de les granges de conills i la problemàtica del preu de la llet de les grans superfícies, altres talons d’Aquil·les que han protagonitzat l’any agrari català.

D’altra banda, també en el marc de la Fira de Sant Miquel, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha indicat que les finques de conreu afectades pel tancament del canal d’Urgell rebran la meitat dels ajuts que el govern ha posat a disposició del sector per pal·liar les pèrdues.

Segons informa l’ACN, això suposa uns 75 milions d’euros dels 150 que, de moment, el govern ha tret en tres paquets d’ajudes. “La meitat aniran a la zona de l’Urgell perquè l’afectació és la més gran i han hagut de deixar de regar”, ha justificat el conseller.

Mascort ha reiterat la voluntat del govern de participar de la gestió de l’aigua del Segre, que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), per “treballar plegats” en la planificació de la propera campanya de reg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona