Economia

economia

L’IPC avançat repunta fins al 3,5% al setembre

Els preus han tornat a pujar aquest setembre i la taxa anual s’ha situat en un 3,5%, nou dècimes més que a l’agost, segons l’indicador avançat de l’índex de preus de consum (IPC) publicat ahir per l’Instituto Nacional de Estadística (INE). Es tracta del nivell més alt des del mes d’abril d’aquest any i suposa encadenar tres mesos de preus a l’alça. L’increment és degut, segons l’INE, a l’augment de preus de l’electricitat i els carburants.

Aquest càlcul avançat de l’IPC del setembre s’haurà de confirmar a mitjan octubre, quan es faran públiques les dades definitives dels índexs de preus, també el de Catalunya, que a l’agost va repuntar dues dècimes, fins a un IPC del 2,5%.

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, com ara els dels aliments elaborats i els productes energètics, aquest mes ha baixat tres dècimes, fins al 5,8%. En aquest cas és el registre més baix des del juny de l’any passat, segons va informar l’ACN. Quan aquest indicador se situï per sota del 5,5%, segons el que va anunciar el govern espanyol, s’eliminarà la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics, malgrat que entitats com la patronal Pimec o l’organització de consumidors OCU han reclamat que aquesta rebaixa s’ampliï també a la carn i al peix, que n’han quedat fora.

Preus un 30% més alts en dos anys

Els preus dels productes de consum bàsic s’han apujat, de mitjana, un 14,1% en els últims dotze mesos. Aquest percentatge, sumat al registrat el 2022, eleva l’encariment del cabàs del mercat un 30,8% en els últims dos anys. Així ho assegura un informe de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), publicat ahir, que també afirma que, concretament a Catalunya, es poden estalviar fins a 1..498 euros anuals en funció del lloc i la marca que es triïn. Per elaborar l’estudi, l’associació ha analitzat 155.489 preus d’un cistell format per 236 productes de setze categories diferents, que inclouen alimentació fresca, com ara fruites, verdures, carn i peix; alimentació envasada, i productes d’higiene i adrogueria, tant de marques líders de fabricant com de marques blanques. Segons l’OCU, els productes que més s’han apujat són el sucre (65,7%), la llet condensada (61,4%), les pastanagues (56,1%) i les cebes (40%), mentre que entre els pocs que registren abaratiments hi ha l’oli de gira-sol (-39,8%), els plàtans canaris (-34,8%) i el formatge fresc (-21,2%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA