Economia

El dèficit de Catalunya cau fins al 0,27% del PIB

En xifres absolutes, el saldo negatiu equival a 747 milions d’euros

La taxa queda per sota del 0,3% de màxim establert pel govern espanyol per al conjunt de l’exercici

El dèficit de Catalunya ha baixat fins als 747 milions d’euros al juliol, xifra que representa unl 0,27% del PIB. La dada representa una reducció a gairebé la meitat del dèficit de fa un any, quan era de 1.283 milions, corresponents a un 0,5% del producte interior brut, segons dades facilitades aquest divendres pel Ministeri d’Hisenda i recollides per l’ACN.

La dada del setè mes de l’any situa Catalunya com el segon territori de l’Estat amb més dèficit absolut, només per darrere del País Valencià, que suma 980 milions d’euros. No obstant això, ara com ara Catalunya compleix el topall de dèficit establert per l’Estat per a les comunitats autònomes, situat en un 0,3% i també queda força per sota del que va augurar l’Airef al juny, que en la seva previsió donava per fet que els territoris més mediterranis de l’Estat, Catalunya, el País Valencià i Múrcia, a més de Castella-la Manxa, superarien el topall del 0,3% a final d’any.

A escala estatal, el dèficit acumulat fins a l’agost, darrera xifra disponible, era de 36.313 milions d’euros, dada que suposa el 2,54% del PIB i 12.480 milions més que al balanç difós fa un any, quan el dèficit era de l’1,82% a l’agost.

Des de Catalunya s’ha discutit repetidament l’establiment d’un topall de dèficit molt restringit per les comunitats autònomes mentre que per al conjunt de l’Estat aquesta exigència és més laxa. La consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha alertat diverses vegades del perjudici que suposarà el compromís del govern espanyol amb Europa de no superar el 3% de dèficit públic l’any vinent, que impactarà directament en la Generalitat i els ajuntaments catalans. Segons va preveure Mas, les administracions locals i autonòmiques, entre els quals les de Catalunya, seran els qui s’hauran d’estrènyer el cinturó perquè l’Estat, que es reservarà la major part del dèficit, disposi de més màniga ampla per finançar “anuncis electoralistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona