Economia

societat

Claudia Goldin guanya el Nobel d’economia pels seus treballs sobre dones i mercat laboral

La nord-americana Claudia Goldin va ser proclamada ahir guanyadora del Nobel d’economia del 2023 pels estudis en què ha abordat la problemàtica de les dones i la seva carrera professional. Segons va informar la Reial Acadèmia de les Ciències sueca, el guardó –que és l’únic que no concedeix la Fundació Nobel, sinó el Banc de Suècia, i que consisteix en un premi de poc més d’un milió d’euros– se li concedeix per “haver avançat en la comprensió dels resultats de les dones al mercat laboral”.

Amb dades dels Estats Units, Goldin, professora a Harvard, explica la bretxa salarial entre dones i homes per motius educatius i també per circumstàncies com l’arribada dels fills. L’acadèmia recorda que l’experta premiada ha demostrat que les dones estan infrarepresentades en el mercat laboral i que, a més, quan treballen, guanyen menys que els homes.

Goldin ha rastrejat arxius i ha recopilat més de 200 anys de dades, “fet que li ha permès demostrar com i per què es produeixen les diferències de gènere en els ingressos i les taxes d’ocupació al llarg del temps”. Tot i la modernització, el creixement econòmic i l’augment de la proporció de dones amb feina remunerada, l’acadèmia sueca recorda que la bretxa salarial “pràcticament no s’ha tancat”.

La guardonada parteix del fet que les decisions educatives, que impacten en tota una vida d’oportunitats professionals, es prenen a una edat relativament jove. “Si les expectatives de les joves estan formades per les experiències de generacions anteriors, com ara el fet que moltes mares no van tornar a una feina remunerada fins que els fills es van fer grans, el desenvolupament de la seva carrera professional serà lenta.

Goldin demostra que bona part de la diferència d’ingressos també es dona entre dones que fan la mateixa feina, i que aquesta distància sorgeix en gran mesura arran del naixement del primer fill. Paradoxalment, durant el segle XX, els nivells de formació de les dones han anat augmentant sense parar i en la majoria de països avançats, les dones estan substancialment més ben formades que els homes. Jakob Svensson, president del comitè del premi, va declarar en un comunicat: “Ara sabem molt més sobre els factors subjacents que afecten les dones i sobre els obstacles que caldrà abordar en el futur.”

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/2342031-claudia-golden-guanya-el-nobel-d-economia-pel-seu-treball-sobre-les-dones-i-el-mercat-laboral.html

2342031



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona