Economia

societat

Un terç del terreny forestal és de dones, però se les exclou de treballar-hi

El 32% de la propietat forestal a Catalunya és en mans de dones. En el món laboral, en canvi, només ocupen el 9% de les feines del sector forestal, alhora que no estan representades en associacions ni estructures de decisió. Ho recull l’informe encarregat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la primera radiografia d’un sector en què també hi ha discriminacions i obstacles per a les dones que volen treballar al món forestal, al cinegètic i a la pesca continental. “És una feina que pot fer tothom però que, sovint, ens fan sentir menors, com si no tinguéssim la força o la valentia que cal”, afirma Anna Barea, que fa cinc anys que fa treballs forestals al Berguedà. L’estudi també incorpora mesures per revertir la situació.

Ahir es va presentar l’estudi, en el qual l’Anna Barea participa. Des que de ben petita que volia treballar al bosc, però, no ho ha tingut fàcil. Als 23 anys, en fa cinc que treballa en el sector. “És una feina que pot fer tothom, però com a dones ens burxen molt i sovint ens fan sentir menors, com si no tinguéssim la força o la valentia que cal per al món forestal”, assegura. I, de fet, relata que ha estat víctima de retrets i comentaris masclistes.

Igual que l’ocupació femenina en el sector forestal és per sota del 10% , en l’àmbit de la formació també es veu aquesta poca representativitat. Només el 22% de dones trien estudis d’enginyeria forestal o graus formatius relacionats amb aquest àmbit.

La dona, a més, també pateix barreres estructurals vinculades a la seva responsabilitat directa de la cura dels infants, els horaris i l’absència de recursos en les condicions d’accés i desenvolupament professionals. Uns condicionats que, segons l’estudi, “reforça aquesta distancia cultural de les dones vers el sector”. Un exemple: el material i la roba estan pensats només per a cossos masculins. Les dones són més presents en les tasques de gestió, consultoria i recerca que en les feines manuals que es fan directament als terrenys forestals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva