Economia

ECONOMIA

Fructícola Empordà invertirà 12 milions per créixer

Construirà una nova nau de 10.000 m² equipada amb l’última tecnologia robòtica per poder processar fins a 40 milions de quilos pomes anuals

Fructícola Empordà invertirà 12 milions d’euros en la construcció d’una nau de 10.000 m² equipada amb l’última tecnologia, un projecte anunciat amb motiu del 50è aniversari de l’empresa amb seu a Sant Pere Pescador. El nou edifici disposarà d’una precalibradora pensada per treballar amb 20 milions de quilos de fruita l’any, una línia robotitzada de classificació de pomes, un moll de càrrega i d’expedició i noves oficines. Aquesta iniciativa servirà per donar resposta a una producció que ha passat de 15 a 25 milions de quilos de pomes en només una dècada, amb l’objectiu d’arribar als 40 milions en els propers anys.

El projecte s’ha presentat aquest migdia en un acte que ha tingut lloc a la seu central de Fructícola Empordà i que ha comptat amb la presència de diverses autoritats, entre les quals el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el president de Fructícola Empordà, Agustí Heras, a més de Jaume Armengol, president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona.

Fructícola Empordà ha adquirit una finca de 30.000 m², situada al costat de la seu central per construir-hi la nova nau. Al seu interior s’hi instal·larà una precalibradora amb les mateixes característiques de la màquina que l’empresa ja té en funcionament en una altra nau. És un aparell que permetrà classificar les pomes i presentar-les de la manera el més homogènia possible seguint un determinat tret característic, com ho pot ser el color, la mida o el calibre, entre d’altres. A partir d’un programa de gestió del color i de la qualitat d’última generació, el Globalscan 7, és capaç de separar totes les pomes d’un mateix palot perquè quedin repartides fent cas a un patró. La màquina està capacitada per treballar amb 20 milions de quilos l’any i funciona amb una producció mitjana de 100.000 quilos diaris.

Dins la nau també s’inclourà una línia robotitzada de classificació de les pomes que permetrà col·locar tota la fruita a les caixes de manera automàtica. Actualment aquest procés encara és manual però un cop estigui acabada la nova instal·lació es disposarà de 16 robots que agafaran les pomes d’una cinta gràcies a un braç articulat acabat amb una ventosa i les posaran a les caixes, totes encarades de la mateixa manera, amb el seu peduncle (la cua o suport del fruit) mirant cap a la mateixa direcció. Es tracta d’un sistema innovador. L’obra contempla també la construcció d’un nou moll de càrrega i d’expedició, destinat als camions que transporten les caixes de pomes als punts de venda i als consumidors. Així també com unes oficines, que substituiran les actuals. Seran més àmplies i serviran perquè hi treballin els tècnics i el personal d’administració de l’empresa.

El cost total del projecte és de 12 milions d’euros. L’adquisició d’aquests nous terrenys serveix per ampliar les instal·lacions de Fructícola Empordà, que a part de les naus frigorífiques i de treball, disposa de 550 hectàrees de camps fruiters com a superfície de producció.

El conseller Torrent ha reconegut la tasca de Fructícola Empordà durant aquests 50 anys i ha destacat “la voluntat de créixer i de guanyar pes en el teixit productiu. Per la seva part, Albert Bramon, subdelegat estatal a Girona, ha ressaltat “l’interès del govern espanyol per fer política industrial i la voluntat d’ajudar les empreses que impulsen la innovació, la inversió i la cooperació” i “reforçar el consum de qualitat i proximitat”.

La diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero, ha celebrat el “nou projecte perquè permetrà a Fructícola Empordà fer un pas endavant empresarialment i afrontar els nous reptes que es planteja per als propers anys

Heras, president de Fructícola Empordà, ha definit aquesta ampliació de les instal·lacions com una obra “considerable, bastant potent i necessària”, i l’ha justificat explicant que “les línies d’encaixat i classificació se’ns han quedat petites, hem crescut molt pel que fa a la producció i no donem a l’abast. Els últims anys hem passat de 15 milions a produir-ne 25

Inversions per seguir creixent

Fructícola Empordà disposa a dia d’avui d’un total de 72 cambres frigorífiques amb una capacitat d’emmagatzematge total de 23.000 tones. 41 d’aquestes cambres estan equipades amb la tecnologia ACR (Control Avançat de la Respiració de la fruita), única a l’Estat i que permet conservar intactes totes les propietats de les pomes durant un any perquè arribin al consumidor en les millors condicions. La resta treballen amb d’altres tècniques, com l’atmosfera controlada en condicions de tipus ULO (Oxigen Ultra Baix) i la conservació de fred. La companyia presenta aquestes xifres a partir de dues grans inversions fetes els últims anys. El 2015 va edificar una instal·lació amb 24 cambres frigorífiques i una capacitat de 7.500 tones. Va ser el punt de partida per doblar la seva producció. Aquest 2023, l’empresa ha invertit 6,5 milions d’euros en la construcció d’una nau de 3.700 metres quadrats amb 17 cambres amb cabuda per a 6 milions de quilos de pomes.

Dinar i lliurament de guardons

Després de la visita de les instal·lacions per part de les autoritats i de la roda de premsa per presentar el nou projecte de la companyia, ha tingut lloc un dinar per commemorar els 50 anys de Fructícola Empordà. Ha sigut al Cortal Gran de Sant Pere Pescador i l’àpat ha anat a càrrec del càtering del restaurant El Molí de l’Escala. L’esdeveniment, conduït pel periodista Albert Om, ha servit també per repartir guardons als expresidents per agrair-los la seva tasca. Agustí Heras, President de Fructícola Empordà i Jaume Armengol, President de la IGP Poma de Girona, han lliurat aquest reconeixement a Enric Casademont, Joan Abras, Rosendo Gusó i Agustí Heras Figueras, pare de l’actual màxim responsable de l’empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA