Economia

estat espanyol

El Banc d’Espanya rebaixa el creixement de l’any que ve en dues dècimes

L’organisme supervisor preveu un descens de la inflació

El Banc d’Espanya ha empitjorat aquest dimarts les previsions econòmiques de cara al 2024 i el 2025, tot i que apunta que la inflació serà més baixa del projectat inicialment. En el seu informe trimestral de projeccions macroeconòmiques per a l’Estat espanyol i recollit per l’ACN, el supervisor diu que el PIB creixerà dues dècimes menys del previst el 2024, amb un 1,6%, i una dècima menys el 2025, fins a un 1,9%. Amb tot, millora els pronòstics per al tancament d’aquest any, amb un creixement en l’últim trimestre del 0,3% –igual que en l’anterior– i del 2,4% en el conjunt de 2023. En canvi, i arran de la moderació dels preus energètics, el Banc d’Espanya anticipa una inflació més baixa del previst inicialment, amb un 3,4% aquest any i un 3,3% l’any que ve.

Tot i que la inflació serà més baixa, el supervisor avisa que tindrà un recorregut “lleugerament ascendent” a inicis del 2024, per reprendre el camí a la baixa durant la segona meitat de l’any. L’organisme presidit per Pablo Hernández de Cos, explica l’ACN, atribueix aquest possible repunt a un augment dels preus energètics –que, tot i això, seria menys intens del previst en les projeccions del setembre– i al fet que un cop acabi aquest any se suprimeixin les mesures desplegades per frenar l’augment dels preus, com la reducció de l’IVA en les factures de l’electricitat.

En el seu informe, el Banc d’Espanya assegura que mantenir les ajudes a l’energia podria ajudar a fer baixar encara més la inflació i fins i tot a un major dinamisme de l’economia, però adverteix dels riscos de fer-ho, ja que podria provocar una “persistència d’un dèficit públic estructural i un deute públic elevat”.

En aquest sentit, i pel que fa al dèficit, explica l’ACN, el Banc d’Espanya no es creu els plans del govern espanyol, que vol complir amb Brussel·les i rebaixar-lo per sota del 3% l’any que ve. Així, segons les projeccions del supervisor, el dèficit tancarà enguany en el 3,8%, per baixar al 3,4% l’any que ve i tornar a repuntar fins al 3,6% el 2025 i 2026.

El deute pronosticat és del 107,3% del PIB aquest any, amb una reducció fins al 106,3% el vinent, el 107,2% el 2025 i el 108,4% el 2026.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona