Economia

Argelaguer

Nova vida per al molí fariner del Turrós

Sobirania alimentària, economia circular, cooperativa i transformadora, i sostenibilitat són algunes estratègies per al desenvolupament alternatiu de projectes que, a poc a poc, es van implantant arreu del territori, però que encara es mantenen en l’esfera teòrica per a una gran majoria de població. La cooperativa Eines Comunes ha rehabilitat el mas del Turrós d’Argelaguer, amb la col·laboració de la Fundació Emprius, i hi està habilitant un molí fariner, un obrador agroalimentari i un forn de llenya que són un exemple palpable d’aquesta nova manera d’entendre l’economia.

Els membres de la cooperativa ja han pogut construir el molí fariner i estan plantant espècies de blat autòctones i tradicionals, que conreen de forma ecològica. Ara, però, han posat en marxa una campanya de cofinançament a la plataforma Goteo per poder completar les instal·lacions de l’obrador i acabar la rehabilitació de les dependències. L’objectiu és arribar als 26.374 euros.

Es tracta d’un espai multifuncional de tinença, gestió i ús col·lectius que inclou, a part del molí fariner, un forn de llenya i un obrador alimentari destinat a la transformació de cereals, hortalisses i fruites per a l’obtenció de productes elaborats, a més d’un magatzem. Estarà a disposició de les persones usuàries en mitjos dies o dies sencers, pagant una quota d’ús, i se’n podrà fer ús de manera regular per produccions estables, o de manera puntual i esporàdica. La gestió de l’obrador es farà de manera horitzontal, participativa i assembleària.

La construcció de l’obrador es farà mitjançant l’autoconstrucció i reutilitzant materials sempre que sigui possible, però algunes obres, i sobretot alguns materials i maquinària, els hauran d’adquirir a fora, amb la consegüent despesa monetària, que no pot assumir la cooperativa.

Fonts de la cooperativa Eines Comunes, creada el 2021 i ara amb 60 socis, han explicat que el projecte del molí fariner i l’obrador col·lectiu neixen de l’Ecoxarxa Garrotxa, una xarxa d’intercanvi, moneda social i economia comunitària amb 11 anys d’activitat i activisme a la Garrotxa. “La idea sorgeix de la necessitat de donar relleu al molí fariner de referència al territori, i de la voluntat de fer-ho de manera col·lectiva i entenent-lo com un recurs comú i no com un projecte particular. Arran d’aquí, veiem la necessitat de crear la cooperativa, perquè el projecte no només suposi una infraestructura per a la sobirania alimentària, sinó que sigui transformador també en la forma de tinença, de governança i de gestió», han detallat les mateixes fonts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona