Economia

Estat Francès

Els principals sindicats agraris demanen aixecar els bloquejos després de les promeses d’Attal

El primer ministre francès anuncia un paquet de mesures per respondre a les queixes del sector sota l’eslògan “produir i protegir”

Els pagesos avisen que la mobilització no ha acabat i que continuarà per altres vies

La tercera és la bona. Les últimes promeses del primer ministre francès, Gabriel Attal, al sector agrícola han aconseguit rebaixar la tensió al camp. Els dos sindicats majoritaris del camp francès, la Federació Nacional de Sindicats d’Explotadors Agrícoles (FNSEA) i Joves Agricultors, han convidat els seus afiliats a “suspendre els bloquejos” que els pagesos mantenen a carreteres i autopistes arreu del país per “entrar en una “nova forma de mobilització”.

“El moviment no s’atura, es transforma”, ha assegurat en una roda de premsa el president de l’FNSEA, Arnaud Rousseau. El sindicalista, però, ha advertit les protestes tornaran als carrers si els anuncis fets per Attal no es concreten per escrit en un termini de quinze dies o si no han entrat en vigor al mes de juny. “Si ens adonem que tot plegat és un truc, els efectes seran catastròfics”, ha avisat Rousseau.

En la mateixa línia, el president dels Joves Agricultors, Arnaud Gaillot, ha declarat que “a la vist d’allò anunciat, fem una crida a la nostra xarxa a suspendre els bloqueigs i iniciar una nova forma de mobilització a prefectures i ministeris”.

Attal ha exposat en una roda de premsa al palau de Matignon la tercera bateria de mesures des de l’inici de les protestes per intentar calmar el malestar dels pagesos, entre les quals la promesa d’una dotació de 150 milions d’euros “en suport fiscal i social” als agricultors. El cap del govern ha apostat per inaugurar “una nova etapa” sota el lema “produir i protegir”, amb el que ha posat l’èmfasi en la sobirania alimentària. El jove polític ha assegurat que “volem ser sobirans” en alimentació i ha considerat que “Europa ha de ser factor de protecció i de sobirania, i no a la inversa”. En aquest context, ha demanat a Brussel·les que estableixi clàusules de reciprocitat en els acords amb altres blocs econòmics, per tal que no puguin entrar a l’espai comunitari productes que no estiguin sotmesos a les mateixes regles sanitàries, mediambientals o laborals que les dels agricultors europeus, que es queixen d’haver de fer front a una “competència deslleial”. Attal ha afirmat que l’Estat Francès impedirà la importació d’aliments de fora de la Unió Europea (UE) que hagin estat tractats amb pesticides o productes fitosanitaris vetats a Europa, com el tiacloprid, prohibit a Europa pels danys a les abelles. Attal ha admès que les mesures no resoldran la crisi però s’ha mostrat convençut que “ens permetran avançar”.

Malgrat la crida dels grans sindicats agrícoles a aixecar els bloquejos, a peu de carretera les promeses del govern han estat rebudes amb escepticisme. “Fins que no estiguin signats els papers, no ens mourem d’aquí”, ha avisat el vicepresident de l’FNSEA, Damien Greffin, en una de les protestes, a l’autopista A6 al sud de París. A més, alguns sindicats minoritaris han aposat per a mantenir les mobilitzacions, com la Confédération Paysanne o la Coordination Rurale.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona