Economia

pagesia

L’acord amb el govern fa aixecar els talls dels pagesos, excepte a l’A-2 a Tàrrega

La majoria dels talls i les mobilitzacions es desconvocaran a mitjanit però no es garanteix que s’obri al trànsit encara

Mascort anuncia que hi haurà un nou ajut de 200 euros per hectàrea per les zones de regadiu que no han pogut regar el 2023

Les mobilitzacions pageses a la carretera comencen aquesta nit a replegar-se, gràcies que el Govern ha acceptat gairebé totes les peticions dels agricultors i ramaders a la Taula Agrària. Entre elles, afegir al nom del Departament d’Acció Climàtica les paraules ’Agricultura, Ramaderia i Pesca’ i la “reorganització” de l’àrea d’Abastament d’Aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que lidera Jordi Molist.

Els acords han estat votats per les respectives assemblees, i els pagesos de Girona han decidit aixecar el tall a la mitjanit, després d’una multitudinària assemblea amb més de 600 persones i un sopar popular. En canvi, els reunit a Tàrrega seguiran bloquejant l’A-2 fins dissabte. Els pagesos lleidatans exigeixen a la conselleria que divendres posi fil a l’agulla amb els acords per començar a desmobilitzar-se. Tot i que les assemblees aixequin els talls de trànsit, com els del Pirineu, caldrà unes hores perquè el Servei Català del Trànsit n’autoritzi el pas de vehicles, tenint en compte que en algun tram s’hi ha malmès el paviment. A Pontons s’hi ha arribat a trasplantar un arbre.

Una de les novetats de la reunió entre el conseller d’Acció David Mascort, els sindicats, les cooperatives i representants de la plataforma Revolta Pagesa és l’adopció d’un nou ajut “de mínims” de 200 euros per hectàrea a les zones de regadiu on no s’ha pogut regar. A més, Mascort ha explicat que els representants de les quatre entitats pagesos –Unió de Pagesos, Jarc, FCAC i Revolta Pagesa- participaran al debat de Política Agrària de la setmana que ve al Parlament. D’altra banda, els agricultors s’han compromès a desconvocar les mobilitzacions abans de les 12 de la nit.

El conseller ha remarcat que els acords encara s’han de portar a les diferents assemblees pageses, on s’hauran de ratificar.

“Hem de treballar perquè l’ACA tingui més sensibilitat envers l’agricultura i ramaderia. La plataforma pagesa es compromet a fer una proposta per ampliar la representació del sector primari al consell d’administració de l’ACA”, ha dit Mascort.

El conseller d’Acció Climàtica ha assegurat que el director de l’ACA, Samuel Reyes, continuarà al seu càrrec, al considerar que la plataforma Revolta Pagesa li imputava queixes que no eren responsabilitat seva com ara que no s’hagin fet inversions des de la sequera del 2008. En canvi, si que han acceptat que és necessari “reorganitzar” l’àrea d’Abastament d’Aigua i ser “més sensibles” a les demandes del sector primari. Amb tot, ha dit que no es podia parlar de “cessaments” tampoc en aquesta àrea.

L’afegit d’Agricultura, Ramaderia i Pesca al nom de la conselleria es farà efectiu a través d’una proposta de resolució conjunta en el debat monogràfic de la setmana que ve a la cambra catalana. “El nom del Departament pels pagesos i ramaders és una qüestió transcendental”, ha dit Mascort.

Joan Caball, coordinador nacional d’Unió Pagesos, ha manifestat que és moment de tornar cap a casa, “i si els acords no s’acaben complint seguirem sent exigents amb més mobilitzacions”. A més, ha demanat que s’accelerin els ajuts perquè els agricultors s’estan veient obligats a començar a plantar sense haver rebut els recursos extraordinaris de l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona