Economia

La nova poma adaptada al canvi climàtic, a l’engrós a la tardor

La Tutti resisteix temperatures superiors als 40 graus sense perdre qualitat i es creu que substituirà la varietat Fuji

La nova poma catalana adaptada al canvi climàtic, la tutti, es començarà a vendre a l’engròs a partir d’aquesta tardor, segons informa l’Agència Catalana de Notícies. Fins ara tan sols es troba en una cadena de supermercats, on es comercialitza sota el nom experimental. Al setembre, però, ja lluirà l’etiqueta amb la marca. La Tutti és el resultat de vint anys d’experimentació, on Catalunya ha anat de bracet amb Nova Zelanda, que han permès obtenir una poma “ferma, molt crocant i molt sucosa” que resisteix temperatures superiors als 40 graus sense perdre les seves qualitats organolèptiques.

El director de l’IRTA-Mas Badia, Joan Bonany, creu que acabarà substituint la varietat Fuji. L’any passat se’n van produir 180 tones, però a partir d’aquest 2024 la xifra creixerà exponencialment.

Al darrere de la Tutti hi ha una feina ingent d’investigació que ha durat dues dècades. La nova poma sorgeix d’un programa de millora de varietats que s’ha batejat amb el nom de Hot Climate Partnership, on hi ha representats l’IRTA, els principals productors del sector a Catalunya -agrupats sota l’epígraf Fruit Futur- i un centre d’investigació neozelandès.

Per fer-se’n una idea del treball que s’ha fet, Joan Bonany hi posa xifres. Any rere any, s’han anat creuant varietats (pol·linitzant estigmes d’una i altra) fins a arribar a obtenir 10.000 llavors. Totes elles s’han plantat, s’ha esperat que fessin fruits i se n’han tastat les pomes després de conservar-les en fred durant vuit setmanes. “A partir d’aquí s’han eliminat aquelles que eren petites, tortes o bé que no tenien el color i el gust adequat, fins a escollir les que tenien millors característiques”, precisa.

La Tutti és el resultat de quatre fases diferents de selecció, en què no tan sols s’han tingut en compte les qualitats organolèptiques, sinó també la resistència a temperatures extremes. Perquè s’ha comprovat que, tot i haver de suportar calorades de més de 40 graus -aquí, el test s’ha fet a la finca que l’IRTA té a Gimenells- la poma no se’n ressenteix.

Joan Bonany subratlla que la Tutti és una varietat 100% catalana, perquè s’ha format a partir de “dos germoplasmes locals” que tenien “una qualitat gustativa molt alta”. El resultat, subratlla el director de l’IRTA-Mas Badia, és una poma “ferma, molt crocant i sucosa, que al mateix temps té una coloració molt alta” (a cavall del vermell intens i el groc). “En definim la seva textura com a moderna, perquè no et canses de menjar-la i a més et refresca”, hi afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona