Economia

economia

Els caves ecològics, els que més creixen l’any de transició del guarda superior

El cava ecològic va tenir el 2023 un increment del 24,59% respecte al 2022, fins a superar els 32,3 milions d’ampolles. Tot i que de moment l’ecològic encara només representa el 15% de tot el cava, el seu creixement és imparable, i més tenint en compte que la nova normativa fixa l’any 2025 com a decisiu perquè tota la categoria de guarda superior sigui 100% ecològica. “Es consolida una categoria de gran demanda actualment en estat de transició per molts cellers de la DO. Aquests resultats posicionen la DO Cava com a pionera en la classificació íntegra d’una categoria de producte 100% orgànic”, manté el president del consell regulador de la DO Cava, Javier Pagés.

Aquest 2023 va ser el primer any en què van sortir al mercat caves de guarda superior amb la nova normativa, que obliga a una criança mínima de 18 mesos per als caves de guarda superior reserva (quan abans eren 15 mesos). Va ser, per tant, un període de transició i d’adaptació dels cellers a les noves exigències, cosa que explica, segons Javier Pagés, “la certa davallada en les vendes dels caves de guarda superior l’any passat”. Al contrari, el cava que cada cop té més demanda és el rosat. El 2023 el cava rosat va tenir un creixement d’un 3,3% i se’n van vendre fins a 23,5 milions d’ampolles.

Segons la segmentació dels escumosos de la DO Cava, ara mateix la principal producció és el cava de guarda (nou mesos de criança), del qual l’any passat es van vendre 224.422.000 ampolles. El segueixen el cava de guarda superior reserva (18 mesos de criança), del qual es van vendre 23,3 milions d’ampolles, i després el cava de guarda superior gran reserva (un mínim de 30 mesos de criança), del qual es van vendre poc més de quatre milions d’ampolles. Del selecte cava de guarda superior de paratge qualificat (en què el mínim de criança són 36 mesos), tan sols se’n van vendre 15.000 ampolles.

Els productors de cava, agrupats sota la denominació d’origen Cava, van tancar el 2023 amb un nou rècord de 251,8 milions d’ampolles venudes, un 1,09% més que el 2022, i una facturació de 2.200 milions d’euros, un 8% més, malgrat que la sequera, la gran preocupació del sector, va reduir la producció (un 37% a Catalunya entre el 2021 i el 2023, tal com ja va explicar El Punt Avui). El 70% del cava s’exporta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries