Economia

economia

La Setmana Santa impulsa l’ocupació amb un rècord de 3,73 milions de treballadors en actiu

Es tracta de la millor dada del mes de març a la història

Catalunya ha acabat el març amb 3,73 milions de treballadors en actiu, la xifra més alta de la història en aquest mes. La Setmana Santa ha disparat l’ocupació i ha deixat la tercera xifra més alta dels registres, que es remunten al 2004. El mercat laboral català va sumar 32.548 ocupats més que el mes anterior. Catalunya és la tercera comunitat que, en termes absoluts, va crear més ocupació, per darrere d’Andalusia i de les Illes Balears. En un any, la Seguretat Social ha guanyat prop de 94.000 empleats en un any en territori català (+2,6%). A més, l’atur suma un altre mes a la baixa amb 1.984 persones menys, una millora del 0,6%, fins a situar-se en 344.389 registrats. En comparació amb l’any passat, hi ha 3.900 desocupats menys (-1,1%).

Segons recull l’ACN, Catalunya ha tancat el mes amb 3.731.081 afiliats (+0,88%), la tercera més dada més alta que s’ha registrat mai. Només hi ha hagut més treballadors en dues ocasions: al juliol del 2023, quan n’hi va haver 3,75 milions i al juny del mateix any, quan eren 3,74 milions.

Com acostuma a passar al març, les contractacions han crescut en comparació amb l’any passat a totes les demarcacions. L’impuls del mercat de treball s’ha notat especialment a les comarques amb més pes del sector turístic, Girona (+2,3%) i Tarragona (+1,9%), per les contractacions vinculades a la Setmana Santa.

La dada espanyola d’ocupats també ha batut un rècord aquest mes, fregant els 21 milions de treballadors. En total, al març hi ha hagut 20.901.967 afiliats. Són 193.585 treballadors en actiu més que al febrer, un increment superior al de la mitjana dels anys 2017 a 2019, que era de 150.000, segons ha detallat el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social. El creixement en un any ha sigut de 525.414 persones, un 2,6% més. En l’últim mes, el sector que més ha crescut és l’hostaleria (+6,1%), seguit del comerç i l’educació.

Pel que fa a l’atur, el total de desocupats a Catalunya és el més baix d’un mes de març des del 2008, quan n’hi havia 291.640. Així doncs, se situa per sobre de la que tenia el mercat laboral abans de la crisi financera però molt per sobre dels registres post-covid.

L’atur femení s’ha reduït amb més intensitat que el masculí però les dones continuen sent majoria a les llistes de l’atur amb 196.709 persones. En canvi, el total d’homes aturats s’ha situat en 147.680.

L’impacte de la Setmana Santa es nota en l’anàlisi per sectors. Així, el sector serveis, que concentra totes les feines relacionades amb el turisme, ha notat un descens de 1.956 persones apuntades a l’atur. La indústria ha registrat un descens de 348 desocupats i l’agricultura de 31. L’únic sector amb un lleuger increment de desocupats ha sigut la construcció (+58).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona