Economia

ECONOMIA

Foment del Treball exigeix que Catalunya deixi de ser un “infern fiscal”

L’entitat proposa reduir l’Impost de Transmissions Patrimonials fins al 4% per a l’habitatge habitual

El president de la patronal ha expressat la intenció que Catalunya sigui “la locomotora de l’economia espanyola”

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha exigit que Catalunya deixi de ser un “infern fiscal per a les famílies, els ciutadans i les empreses” per afavorir l’atracció d’inversions estrangeres i de talent. Així ho ha dit en la presentació de 80 propostes elaborades per una cinquantena d’experts en fiscalitat. Sánchez Llibre ha assenyalat que espera poder “influir” en el futur govern de la Generalitat i que aquest sigui “sensible” al conjunt de propostes. Entre aquestes, hi ha la reducció de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) fins al 4% en els habitatges habituals davant el 10%-11% actual i fer que “d’una vegada per totes” la fiscalitat en aquest àmbit sigui “competitiva”, segons Sánchez Llibre.

El president de la patronal ha reiterat la necessitat de rebaixar la fiscalitat a Catalunya, on, ha dit, hi ha un “greuge comparatiu” amb altres comunitats. En aquest sentit, ha recordat que la Generalitat té 11 tributs propis tot i que podrien ser 18 si el TC no n’hagués tombat set. Sánchez Llibre ha insistit que l’elevada fiscalitat pot foragitar inversions estrangeres i que els directius de les empreses instal·lin el seu domicili fiscal aquí i no, per exemple, a la Comunitat de Madrid.

“Volem ser els primers de la classe i que Catalunya sigui la locomotora de l’economia espanyola”, ha indicat el president de Foment de Treball, que ha afegit que a més d’una fiscalitat desfavorable s’hi suma el dèficit d’infraestructures.

Amb tot, la patronal ha presentat 80 propostes recollides per una cinquantena d’experts fiscalistes, com advocats i catedràtics, en el Llibre Verd de Foment del Treball sobre la Fiscalitat de Catalunya i que l’entitat enviarà aquesta setmana tant al Govern com als presidents dels grups parlamentaris.

El document repassa els principals tributs cedits per la Generalitat. Així, per exemple, en l’àmbit de l’ITP ressalta que actualment el tipus general de transmissions patrimonials oneroses sobre béns immobles urbans es troba en el 10% i en l’11% si l’import sobrepassa el milió d’euros. Per això, suggereix que l’Estat legisli un tipus màxim del 7% i cada comunitat hi apliqui una rebaixa que podria ser del 4% per als habitatges habituals. La patronal sosté que aquesta mesura no es traduiria en una reducció de a recaptació perquè augmentaria el nombre de transaccions.

En la mateixa línia, aposta per una rebaixa del tipus inclòs en els Actes Jurídics Documentats (AJD), on a Catalunya està fixat en l’1,5% però es pot arribar fins al 2,5%. Segons Foment, és le tipus més elevat en comparació en altres comunitats.

Pel que fa a l’impost de successions, planteja primer “reflexionar i debatre si és convenient mantenir o suprimir l’impost”. Si es manté, proposa simplifica reduir els trams d’escala impositiva i establir un tipus mínim del 4% i un tipus màxim del 9%, una mesura que ajudaria a reduir les diferències amb altres comunitats”. “Hi ha milers d’herències que són renunciades cada any per gent no té diners líquids”, ha advertit el conseller de la Presidència, Manuel Silva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona