Economia

Piqué: "Només podem sortir de la crisi amb la destrucció massiva d'ocupació"

Economia

El president de Vueling, Josep Piqué, ha destacat la "paradoxa cruel" que significa per a l'economia de l'Estat que per superar la crisi i guanyar productivitat en relació amb la resta de països de la zona euro probablement calgui assumir una "destrucció massiva" de llocs de treball. L'exministre d'Afers Exteriors creu que l'Estat espanyol pateix un problema estructural amb l'actual legislació laboral que fa que la taxa d'atur dobli la que es registra a Europa.

Per Piqué cal "generositat" i "coratge" dels polítics, però també dels agents socials i econòmics, per fer una profunda reforma del mercat de treball que disminueixi el cost de l'acomiadament i redueixi l'altíssima temporalitat.

Durant la conferència Crisi, què es pot fer?, Piqué ha desplegat una graella d'arguments per descriure l'actual situació de crisi i ha destacat el fet "dramàtic" de la realitat del mercat de treball.

Segons Piqué, s'arribarà més a prop dels 4,5 milions d'aturats que dels 4 milions i ha pronosticat que molts veuran com s'acaba el temps de rebre prestacions socials i a altres els serà molt difícil tornar a tenir feina.

En aquest context, Piqué ha alertat sobre les "tensions" socials i polítiques que pot crear el fet que a l'Estat hi hagi uns cinc milions d'immigrants i que "cal saber gestionar bé".

Paradoxa cruel
En aquest punt, l'exministre ha considerat una "paradoxa cruel" que per recuperar el ritme econòmic, que passa per millorar la productivitat, probablement faci falta assumir com a única solució la "destrucció massiva" de llocs de treball. Piqué ha considerat que davant aquesta realitat, que fa que l'Estat dobli la taxa d'atur en relació amb la resta de països de la zona euro, no hi ha marge per a la "resignació" i cal assumir una reforma estructural del mercat de treball que ha de donar una solució a l'abaratiment dels acomiadaments, cosa que farà que a la vegada es redueixi l'alta temporalitat que pateix el mercat de treball de l'Estat.

El president de Vueling creu que és una "obligació ètica" fer aquesta reforma i ha demanat "coratge" i responsabilitat a la classe política, però també als interlocutors dels agents socials i econòmics per arribar a un acord per fer una "profunda" modificació de la legislació laboral.

Canvi de producció
Piqué ha matisat que en les seves paraules no estava defensant l'acomiadament lliure, que ja existeix amb el desplegament massiu dels contractes temporals, segons ha dit. El president de Vueling ha reclamat un canvi del model de contractació per evitar l'acumulació de recursos humans i permetre l'adaptació de les plantilles als cicles econòmics.

En la resta de la seva intervenció, Piqué ha manifestat que la solució immediata per superar la crisi econòmica ha de passar per la recuperació de la inversió creditícia de les entitats financeres, tant bancs com caixes. També ha defensat una reforma fiscal, especialment en modificacions de les actuals legislacions dels impostos de l'IRPF i de societats. Tot i això, Piqué ha afegit que la solució passa per les reformes estructurals.

El president de Vueling ha reflexionat sobre la crisi de model productiu estatal i català. Per Piqué el problema d'aquestes economies és que s'han desplegat sobre una política de salaris baixos i llocs de treball poc qualificats, i per tant una economia poc productiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.