Economia

El debat sobre el dret a decidir, als instituts

La coordinadora de les consultes de sobirania presenten material didàctic que es podrà tractar en horari de tutoria, de l’assignatura de ciutadania o en horaris no lectius. La conselleria recomana que es faci fora d'hores de classe

La Coordinadora per la Consulta sobre la Independència ha presentat a Tàrrega, on justament avui un institut ha decidit ajornar una xerrada sobre el tema, una proposta dirigida a la totalitat d'instituts de les localitats que celebraran consultes. Serà un possible crèdit de només una hora, adaptat a diversos cicles entre primer i segon d'ESO, batxillerat i cicles formatius. Voldrà tractar els valors democràtics i cívics que representa el dret a l'autodeterminació a través d'un joc on els alumnes, hauran d'aplicar-lo, formant equips, i un power point anomenat Jo també puc decidir. Els materials didàctics es podran tractar en horari de tutoria, de l’assignatura de ciutadania o bé en horaris no lectius. 

Malgrat el poc marge de temps per portar a terme aquesta iniciativa abans del 13 de desembre, els responsables de la coordinadora confien que sigui extensible a tot Catalunya ja que s'enviarà la proposta íntegrament per Internet per tal que els professors la puguin aplicar en tutories o a l'horari que més els convingui.

Aquests materials tracten d’un dret a constituir un Estat propi, el de l’autodeterminació, que és considerat per l’ONU com un dret humà fonamental i universal, i que ha estat reconegut pel mateix Estat espanyol en signar el Pacte de Drets Civils i Polítics de Nova York de 1966. "És per tant del tot legítim i normal que es tracti i es doni a conèixer dins de l’àmbit educatiu", segons argumenten des de la Coordinadora. "La nova Llei d’Educació de Catalunya estableix com un dels seus principis rectors del sistema educatiu la transmissió i la consolidació dels valors propis d’una societat democràtica: el pluralisme i la capacitació de l’alumnat per a exercir activament la ciutadania. Aquestes activitats sobre el dret de decidir desenvolupen, per tant, aquest article de la LEC", han afegit.

Aquest matí de dimarts, el departament d'Ensenyament ha recomanat que aquestes activitats es facin fora de l'horari lectiu, però ha acceptat que es facin dins dels centres educatius.

Les activitats didàctiques per donar a conèixer el dret de decidir s'han presentat a l'IES Manuel de Pedrolo, amb la presència del director de l’institut, Joan Planes, el responsable de la campanya, Uriel Bertran, el portaveu de Tàrrega Decideix Josep Salvador i la responsable de comunicació de la Coordinadora Anna Arqué.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.