Economia

El 28-F posa a prova el vot electrònic

El sistema s'utilitzarà en la consulta sobre la independència al Vendrell i a Caldes de Montbui. Caldrà la col·laboració dels ajuntaments per aplicar aquest mètode, que permet votar des de casa si es té el DNI electrònic

La coordinadora nacional per la consulta sobre la independència introduirà el vot electrònic en la propera convocatòria, el 28 de febrer. El projecte ha estat presentat aquest dijous i David Vinyals, responsable de comunicació informàtica de la plataforma, ha comentat que l’objectiu d’aquesta iniciativa es que els electors puguin fer la votació des del seu propi domicili.

Vinyals és conscient de les complexitats que comporta l’inici d’aquesta nova modalitat de vot, però ha assegurat que es tracta d'un sistema fiable i eficaç. Ha afegit que el nou sistema aportarà tres grans avantatges: reduirà els costos econòmics de tota la infraestructura, disminuirà el nombre de voluntaris necessaris per cada mesa electoral i facilitarà el recompte final dels vots.

Per dur a terme el projecte, Vinyals ha remarcat que es necessària la col·laboració dels ajuntaments de les poblacions on se celebri la consulta: l’organització ha de saber si el votant està empadronat al poble per poder fer un control rigorós de tot el procés, i això només és possible si l'elector vota en persona i presenta algun document que demostri que viu al poble o bé si l'Ajuntament ho confirma.

Per poder dur a terme la votació, serà necessari disposar del DNI electrònic i el codi que el ciutadà rep a la comissaria de la Policia Nacional espanyola quan s'emet aquest document. El pin serà imprescindible, ja què permetrà controlar que en cap cas una mateixa persona pugui votar dues vegades. A més, el nou mecanisme garantirà l’anonimat del votant, ja que un cop exercida l’elecció el sistema desvincula la identitat de la persona de la opció que ha triat.

De moment, l'opció del vot electrònic només estarà disponible al Vendrell i a Caldes de Montbui, on també existirà l’opció de de votar anticipadament, el dia 27.

La intenció és què la iniciativa acabi arribant al màxim de municipis possibles. En principi, serà necessari anar a votar a les meses electorals habilitades, però si la prova funciona amb èxit, s’introduirà l'opció de votar des de casa. Com a novetat, Vinyals ha afegit que aquest model també podrà separar els vots dels menors de 18 anys i dels estrangers, per poder fer un recompte com si es tractés d’un referèndum oficial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.