El Bulli, de Roses, es manté com a millor restaurant del món i El Celler de Can Roca, de Girona, ja és cinquè

La llista The World's 50 Best Restaurants es va fer pública ahir a Londres

El Freemason'Hall de Londres, seu de la gran lògia maçònica unida d'Anglaterra, és el marc habitual, cada 20 d'abril, del lliurament de The World's 50 Best Restaurants. Altre cop, El Bulli, de Ferran Adrià i Juli Soler, va tornar a ser escollit el millor dels millors restaurants del món. El restaurant d'Adrià ja va ocupar la primera posició el 2002, quan es va crear el certamen organitzat per la revista Restaurant Magazine, i des d'aleshores no ha abandonat les primeres posicions de la llista: el 2003 va ser segon; el 2004, tercer; el 2005, segon una altra vegada, i el 2006, el 2007, el 2008 i ara, el 2009, primer. El Celler de Can Roca, dels germans Joan, Josep i Jordi Roca, va incorporar-se a la llista l'any 2006. El Celler va entrar a la 21a posició. El 2007 va pujar fins a l'11è lloc i el 2008 va passar al 26è. El segon de la llista dels Top 50 torna a ser el londinenc The Fat Duck, de Heston Blumental. De fet, aquest restaurant situat a Bray, al comtat de Berkshire, ha estat l'únic que ha disputat el primer lloc a El Bulli, tret del 2004, quan va guanyar The French Laundry, dels EUA, 12è el 2009.

Els 10 primers

Per darrere d'El Bulli i de The Fat Duck, hi ha el Noma, de René Redzepi, a Copenhaguen. En quarta posició hi ha el Mugaritz, que el basc Andoni Luis Aduriz té a Errenteria. Després d'El Celler, hi ha el Per Se, de Jonathan Benno i Thomas Keller, a Nova York. El setè és Michel Bras, de Laguiole; el vuitè és Arzak, de Juan Mari i Elena Arzak, a Sant Sebastià; el novè és Pierre Gagnaire, de París, i el desè és l'Alinea, de Curtis Duffy i Grant Achatz, de Chicago. De restaurants de la Península ibèrica, n'hi ha dos més de bascos: Martín Berasategi, de Lasarte, Guipúscoa, i l'Asasor Etxebarri, de Bittor Arguinzoniz, d'Axpe, a Biscaia.

Restaurants com ara Can Fabes, que té Santi Santamaria a Sant Celoni, o el Sant Pau, de Carme Ruscalleda, a Sant Pol de Mar, no figuren entre els cinquanta primers restaurants de la llista.

Prop d'un miler de crítics internacionals participen des del 2002 en l'elecció dels cinquanta millors restaurants del món, la qual, de fet, acaba sent una llista de cent.

I ara, la tercera estrella

Els anglosaxons són molt aficionats a fer llistes categòriques, sense matisos. I la humanitat d'avui és cada cop més receptiva a les idees més sintètiques, simples. Aquesta llista seria bona si tots els votants haguessin visitat, almenys, una vintena de restaurants dels que surten a The World's 50 Best Restaurants. En una posició intermèdia de les llistes hi ha aquella bossa més grossa de les estrelles Michelin, que divideix els restaurants en cinc categories: els que tenen tres estrelles, els que en tenen dues, els que en tenen una, els que no en tenen i els que n'han perdut alguna. El Celler de Can Roca és del segon grup. Fa anys que clients amics i experts li darien la tercera. Enguany ja clama al cel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona