Economia

El conseller d'Agricultura denuncia que els bancs fan passar un "autèntic calvari" als pagesos

Joaquim Llena avança que ultima un pla de xoc per facilitar el crèdit als pagesos

El mercat financer no aporta liquiditat a l'agricultura i en els últims sis mesos està fent passar "un autèntic calvari" als productors que demanden crèdits i no els reben malgrat que les seves explotacions són pròsperes, segons que ha dit el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena.

Per això, Llena ha avançat que concreta un pla de xoc per facilitar crèdits als pagesos, ja que els bancs i les caixes no els concedeixen ni que els projectes siguin viables, i que aportarà uns 200 milions d'euros en diverses iniciatives financeres.

El conseller, que espera que el pla pugui aprovar-se dimarts que ve a la reunió del consell executiu de la Generalitat, ha explicat que inclou una vintena de mesures, entre les que destaca les ajudes per al sector agroindustrial i cooperatiu, amb uns 70 milions d'euros destinats a préstecs sense interessos i a ajudes, que complementen línies ja existents.

"Es tracta d'aportar liquiditat al sector en el seu conjunt -ha argumentat el conseller- i també afavorir que qualsevol mena d'explotació amb problemes tingui accés a crèdits".

En concret, el sector de la fruita "ens va demanar mesures concretes perquè després d'un any dolent no disposen de circulant (fonts de finançament) per afrontar la nova campanya" i s'ha dissenyat un préstec de 5.000 euros per hectàrea sense límits de superfície.

També s'estudia obrir un tipus de préstec al qual podrien accedir qualsevol mena d'explotació agrícola i ramadera amb problemes econòmics, si bé aquest instrument financer està per concretar en la seva totalitat, encara que es vol que inclogui interessos bonificats, ha explicat Llena.

El departament implementarà uns 20 milions d'euros per a préstecs per millorar les infraestructures i maquinària agrícola, com xarxes contra la calamarsa i també perquè les explotacions s'adaptin a les mesures de benestar animal.

L'administració catalana inclourà a més una millora en els preus de les assegurances agràries amb una disminució general d'un 10% per a l'assegurat, que assumirà el govern català.

El pla de xoc, que serà d'aplicació immediata, té per objectiu ajudar en aquesta difícil conjuntura els pagesos catalans i injectar liquiditat al sector si bé Llena considera que els problemes estructurals necessiten un debat més ampli amb estratègies a llarg termini.

Al seu entendre, el sector agroalimentari és "estratègic" per a Catalunya pel volum de negoci que suposa i el que significa, i ha recordat que "els pagesos gestionen 3 milions d'hectàrees".

"Cal posar en valor la nostra agricultura i fer entendre a tothom que no només és important en xifres econòmiques sinó també pel que suposa de garantia d'obtenir aliments segurs", ha reivindicat, per afegir que "hem de deixar de parlar del sector com la imatge bucòlica de fa 200 anys".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.