Economia

candidatura a magatzem de residus nuclears

Sebastián afirma que l'opció d'Ascó no està descartada

És partidari d'anunciar el resultat al més aviat possible

El govern espanyol decidirà en cas de falta de consens

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va afirmar ahir que l'opció de situar el magatzem temporal controlat (MTC) de residus nuclears a Ascó no està descartada. Segons Sebastián, els informes tècnics conclouen que les tres principals candidates (Ascó, Zarra i Yebra) tenen característiques semblants, però va recordar que Zarra, al País Valencià, és l'opció més aconsellada per l'impacte socioeconòmic que tindrà, perquè és una població que no té teixit industrial i el cementiri nuclear serviria per revitalitzar econòmicament el municipi. Tot i les recomanacions tècniques, el ministre va explicar que la decisió encara no està presa i que, per tant, no hi ha cap opció descartada. El titular d'Indústria es va mostrar partidari d'anunciar el resultat “al més aviat possible”, ja que el nivell de les piscines radioactives és molt alt i, a partir de l'1 de gener, l'Estat haurà de pagar 60.000 euros diaris pels residus que té emmagatzemats a França. Sebastian va fer les declaracions ahir, en la XV Trobada Econòmica de S'Agaró.

El ministre es va mostrar contundent i va afirmar que, de moment, l'únic que hi ha és un rànquing fet per un equip tècnic en què s'analitzen els pros i els contres de cadascuna de les candidatures. Entre els vuit municipis, l'anàlisi tècnic situa en els tres primers llocs Zarra, al País Valencià; la catalana Ascó, i Yebra, a Castella- la Manxa. “La decisió no està presa”, hi va afegir, perquè l'executiu espanyol està pendent dels “darrers informes jurídics”.

En les declaracions es va mostrar partidari d'arribar a un màxim consens amb el territori, tot i que va deixar clar que, en cas de no arribar a acords, el seu govern decidirà el que consideri més convenient.

Tot i així, s'hi va referir com a “tema que s'ha afrontar”, en el qual “haurien de prevaler els aspectes tècnics”. Amb aquestes paraules, Sebastián va voler treure la càrrega política que envolta la presa de la decisió. En aquest sentit, el ministre no es va estar de fer un seguit d'apreciacions, i va dir que comprenia que alguns sectors hi fossin reticents, però que no entenia “la hipocresia dels que, d'una banda, donen suport a l'energia nuclear i, de l'altra, s'oposen a la instal·lació del magatzem”, en una clara al·lusió al govern autonòmic del País Valencià i a l'actitud presa per CiU.

Finalment, cal recordar que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va trencar el seu silenci, ara fa dos dies, i es va posicionar per la instal·lació assenyalada pels tècnics, a Zarra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.