Empreses

Pymag Curtin fabricarà productes químics per al tèxtil al Brasil el 2011

La firma estudia futures plantes a Turquia, l'Índia, el Vietnam i Mèxic, per passar de 15.000 tones anuals de producció a 25.000

La facturació el 2009 va ser de 6,7 milions, però el 2010 es tancarà amb 10 milions

Elaborar productes químics per a la indústria tèxtil és una d'aquelles especialitzacions fetes en el lloc adequat i en el moment adequat per part de Pymag Curtin. Quan el Vallès Occidental encara era l'eix del sector, naixia aquesta empresa familiar un ja llunyà 1964. Ara ja és una de les firmes líders a Catalunya en el seu àmbit i durant el 2011 obrirà una planta al Brasil, en el marc d'un pla estratègic dissenyat per la companyia pels propers dos anys.

Serà la segona del grup a l'exterior, ja que en té una a la Xina des del 2006. Tot i tenir el punt de mira de l'any 2011 posat en el Brasil, els objectius de Pymag Curtin són continuar creixent. Així, aquesta companyia, que va fer les seves primeres passes en un modest magatzem comercial situat a la Llagosta -localitat veïna a Santa Perpètua (Vallès Occidental)-, també s'ha fixat, sobretot, en Turquia, però també en altres països com ara l'Índia, el Vietnam i Mèxic. La firma ja preveu invertir 700.000 euros per tirar endavant la futura implantació en altres països.

El nou centre de producció brasiler -que s'ubicarà a la zona de São Paulo-, que serà una realitat a partir d'un acord amb un soci local, servirà per abastir els mercats de països centreamericans com ara Guatemala, El Salvador, Hondures i Costa Rica, a més del Perú. Tal com explica l'administrador i gerent de la firma, Xavier Gràcia, han escollit el Brasil perquè “és un mercat en plena expansió, amb grans possibilitats a mitjà termini per consolidar la nostra presència en diferents punts, especialment de l'Amèrica Central”. El soci local aportarà el centre productiu, mentre que la companyia catalana subministrarà la tecnologia i prepararà les instal·lacions per fabricar els compostos.

En el cas turc, els responsables de Pymag Curtin avancen que pensen dur-hi a terme accions comercials, tot i que encara es troben en fase d'avaluació. El pla d'internacionalització, però, ja preveu incrementar la producció anual del grup -actualment de 15.000 tones- fins a 25.000 tones en un termini màxim de cinc anys. El 65% de tota la seva producció actual es destina a l'exportació.

Quina és, però, la clau de la supervivència d'una empresa a l'entorn d'un sector prou castigat? Doncs disposar de productes d'alt valor afegit, aquell punt de més que serveix perquè qualsevol teixit sigui competitiu en un mercat amenaçat sovint per producte més barat però de qualitat també molt inferior. Pymag Curtin, de fet, no va ser aliena a la crisi i fa un parell d'anys va passar una situació força complicada, però se n'ha sortit.

Parlar de productes químics per al tèxtil pot sonar estrany, però tal com detalla Xavier Gràcia desenvolupen “noves aplicacions per al tèxtil” i especialment per a teixits “amb unes característiques singulars, com els que utilitzen els bombers, els militars o els professionals de la muntanya”. Així, amb una cartera que ja supera els 500 clients, Pymag Curtin disposa de productes de fabricació pròpia com ara fungicides, antimicrobians, antiestàtics, antilliscants, suavitzants o ignífugs. Aquests clients es troben repartits ja en una vintena de països de quatre continents, des d'Holanda fins a Indonèsia, passant per Madagascar, Sud-àfrica, Suïssa, Portugal, l'Argentina, Mèxic i Alemanya.

El grup vallesà compta amb una plantilla de 33 persones i unes instal·lacions -al polígon de Can Bernades Subirà- amb una superfície que supera els 11.500 metres quadrats, repartits entre el magatzem, el laboratori, l'àrea de producció i l'àrea de logística. Compta amb un equip de professionals químics que es dediquen a la investigació de noves fórmules per a la seva posterior aplicació a la indústria tèxtil, un factor que també ajuda “a la millora de la competitivitat d'aquestes empreses”, segons apunten fonts de la companyia vallesana, ja que permet que molta producció tèxtil pugui competir gràcies a un valor afegit contra el qual no pot lluitar una oferta que està més basada en la baixa qualitat.

RECERCA

L'any 2009 la facturació del grup químic va ser de 6,7 milions d'euros, però aquest 2010 esperen tancar-lo amb 10 milions, és a dir, amb un important creixement del 50% en plena època de crisi general. D'aquesta facturació, un 10% es destina a la tasca de recerca (R+D+I) i, de fet, és una de les poques firmes del seu sector a tot l'Estat espanyol que disposa d'un centre d'investigació equipat amb una tecnologia tan avançada.

Fonts de la mateixa companyia també expliquen que la fabricació de productes químics fa necessàries unes estrictes mesures de protecció del medi ambient que siguin compatibles amb la producció industrial. Així, les mateixes fonts concreten que tots els residus que generen són reciclats, comercialitzats o reutilitzats, incloent-hi l'aigua.

L'empresa va néixer en un modest magatzem de la Llagosta ja fa 46 anys i més tard es va traslladar a la veïna Santa Perpètua. Actualment, Pymag Curtin produeix 15.000 tones anuals de productes químics per al tèxtil, però preveu arribar a 25.000 tones amb una nova planta al Brasil -ja en té a la Xina- i la possibilitat d'altres en cinc anys.
les aplicacions

No als fongs, les taques, les arrugues i el foc

Quines són les millores dels teixits un cop aplicats els productes de Pymag Curtin? Amb els fungicides, com el seu nom indica, es protegeixen els teixits contra la formació o el cultiu de fongs. El fluorocarboni confereix al teixit un rebuig de l'aigua, l'oli i, en general, les taques. L'anomenat wash&wear elimina la tendència dels teixits a encongir-se i facilita que no s'arruguin massa després del rentat. Els suavitzants potencien el tacte dels teixits, segons la fibra que sigui. Les silicones, en canvi, milloren les costures i ajuden els teixits a recuperar la seva forma original. I els ignífugs, els que salven vides, eviten que el foc els cremi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona