Economia

El govern espanyol aprova la jubilació als 67 anys

La Moncloa assegura que la reforma de les pensions garanteix la viabilitat del sistema almenys fins al 2040

L'executiu també tanca un principi d'acord amb els agents socials sobre polítiques d'ocupació

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de la Llei de reforma de les pensions que eleva l'edat de jubilació als 67 anys en horitzó de quinze, fins al 2027. Aquest increment es farà a raó d'un mes per any, a partir del 20013, durant els sis primers i de dos mesos per any durant els nou últims.

La mesura també obre la porta a jubilar-se als 65 anys als que hagin cotitzat 38,5 anys. En aquest cas, l'augment del període de 35 a 38,5 anys per poder fer la jubilació als 65 anys creixerà sis mesos cada dos anys. El període de càlcul de les pensions també s'augmenta de 15 a 25 anys.

Pel que fa a les prejubilacions, el projecte inclou la possibilitat que les persones que han cotitzat 33 anys ho puguin fer de forma voluntària perdent un 7,5% dels ingressos per cada any en què s'avanci.

Garantir el sistema

El vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha afirmat en la roda de premsa posterior al Consell que la reforma “enforteix” el sistema i garanteix que els ciutadans cobraran les pensions en el futur i assegura també la viabilitat financera del sistema. El ministre ha destacat que es tracta d'un acord molt important amb els agents socials, però que encara estan negociant altres aspectes relatius a la negociació col·lectiva o les polítiques actives d'ocupació.

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha recordat que es tracta d'una reforma imprescindible per donar solucions a la irrupció de la generació del baby boom. En aquest sentit, la Moncloa afirma que aquest avantprojecte, que ara haurà de passar pel Congrés, garanteix la viabilitat del sistema de les pensions fins al 2040 i permet superar la situació del sistema actual, que apuntava a una fallida abans del 2025.

Beneficis per a joves i mares

El sistema tindrà en compte excepcions i beneficis per a joves que hagin fet una beca remunerada i mares, que tindran dret a nou mesos de cotització per fill amb un màxim acumulat de dos anys per aquest concepte.

L'antiguitat mínima per tenir dret al 50% de la pensió es mantindrà en 15 anys, de manera que ara faran falta no 20 sinó 22 anys més per poder accedir al 100% de la prestació.

Principi de pacte social

En el marc de les negociacions de les últimes jornades, el govern espanyol i els agents socials han tancat un principi d'acord per a un gran pacte social que inclou també determinades polítiques d'ocupació i els criteris bàsics per a la reforma de la negociació col·lectiva.

Aquest acord inclou, a més del sistema de pensions, determinades polítiques d'ocupació i els criteris bàsics per a la reforma de la negociació col·lectiva. Ara l'han d'aprovar les direccions corresponents de cadascuna de les organitzacions socials, i en els pròxims dies continuaran les negociacions sobre la resta de les polítiques d'ocupació, política industrial, energètica, ciència i innovació i altres qüestions laborals.

Rubalcaba ha celebrat l'acord assolit amb els sindicats a altes hores de la matinada de divendres i ha afirmat que, juntament amb la reforma aprovada, reforçaran la confiança en l'economia espanyola “a dins i a fora del país”. El vicepresident també ha indicat que ja ha iniciat els contactes amb CC, PNB i CiU, les tres formacions de qui esperen obtenir suport en el tràmit al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona