Empreses

Emprenedors

Hortànic

Calçots en terra de vinya

Hortànic defensa un cultiu tradicional i ja ven 150.000 unitats anuals arreu del país

En un territori que els profans relacionarem gairebé només amb vinyes, l'Alt Penedès, resulta que dos emprenedors amb una vocació similar a la dels gals de les històries d'Astèrix, van apostar fa ja sis anys pel conreu i la comercialització de calçots de cultiu ecològic. Dani Aguilera i Marc Bargalló reivindiquen viure a pagès i uns mètodes de cultiu que defineixen com a “sostenibles, de respecte i saludables”. Van endinsar-se en el cultiu del calçot gairebé com un “divertiment” i com a petita revolució en les seves vides. Aguilera, tècnic en explotacions agropecuàries, va treballar dotze anys en un banc, però va decidir associar-se amb Bargalló, que va estudiar empresarials però sempre ha treballat en el sector primari –en una explotació ramadera i agrícola de la seva família–, amb l'objectiu de treballar el camp “tal com ho feien els nostres avis”, amb l'únic afegitó de promoure el producte a través d'internet, “el nostre carro”. Lamenten, però, que “molts joves han marxat del camp”, diu Bargalló, en trobar-se amb productes mal pagats i una feina dura que no hi entén massa d'horaris i dies lliures.

Bargalló detalla que ells s'encarreguen de tot, des de la producció fins a la distribució, “eliminant així els intermediaris, que solen ser els qui més hi guanyen”, a més de, com a pagesos, poder controlar el preu. Les botigues els compren el 40% de la producció –en un any, uns 150.000 calçots–, mentre que l'altre 60% es reparteix entre restaurants i particulars.

Insisteixen molt que la pràctica ecològica, al cap i a la fi, és el que la pagesia ha dut a terme històricament sense posar-hi etiquetes. En el seu cas, per als calçots tenen llogats dos camps “situats en zones més humides a prop d'una riera” –facilitant així un cultiu de secà amb reg natural–; amb adob orgànic –provinent del compostatge de fems–; seguint els calendaris biodinàmics –coneixements històrics i arrelats que tenen en compte, per exemple, les fases de la lluna– i fins i tot fent servir infusions de cua de cavall o d'ortigues com a fungicida.

Més enllà, però, dels clàssics ceballots, Hortànic dóna importància al calçot petit, més tendre i de gust suau, però amb una mida no apta per a les calçotades, i ideal en pizzes, com a element de delicatessen en restauració o per a ús habitual de particulars.

“Amb els calçots, però, hem tocat sostre”, apunta Aguilera, per la qual cosa ja pensen a cultivar altres productes d'horta -tomàquets, pebrots, albergínies- a més de seguir potenciant variants en l'ús del calçot -producte de temporada, sí, però que creuen que no s'ha de limitar a les tradicionals calçotades- i continuar amb ofertes prou originals com poden ser croquetes o ravioli de calçots. Per complementar-ho, també venen salses, produïdes per un col·laborador de Reus. I, si augmenten el ventall, ja pensen en croquetes d'escalivada o de verdures. En qualsevol cas, Bargalló creu que “cal diversificar i no quedar-se en el monocultiu”, un pas que també els permetria estudiar possibles associacions amb altres productors per vendre cistelles ecològiques.

Aguilera i Bargalló viuen el camp amb la filosofia, més estesa en altres països, del “cinturó verd de proximitat”; amb el preu just al cap; amb una picada d'ullet al moviment slow food -treballen amb restaurants amb l'etiqueta Quilòmetre Zero, és a dir, que només fan servir productes locals i ecològics-; amb la visió ecològica no com una moda i sí com un fet normal, i molt, molt orgullosos de viure i treballar a pagès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona